İzmir

İzmir Körfezi'ndeki kokuya kireçle müdahale

11:03 24 Mayıs 2016
İzmir Körfezi'ndeki kokuya kireçle müdahale

RAMAZAN ERCAN - İzmir Körfezi'nin yaydığı kötü kokunun giderilmesi için, çamurun üzerinin kireçle örtülmesi yöntemine Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin AK Parti grubu tepki gösterdi. AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, 21. yüzyılda kentin sorunlarına, orta çağ dönemi uygulamalarıyla çözüm arandığını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, havaların ısınmasıyla İzmir Körfezi'nden yayılmaya başlayan kötü kokunun engellenmesine yönelik çalışma başlattı. Çalışmalar kapsamında, Körfez'e dökülen Meles Deresi'nde oluşan çamurun üzeri, "kötü kokuyu" baskılamak ve çevreye mikrop yayılımını önlemek için kireçle örtüldü.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 3. büyük kenti İzmir'e yakışmayan bir tabloyla karşı karşıya olunduğunu, Meles Deresi'nde çok çirkin bir manzaranın oluştuğunu belirtti.

Yakın tarihte Haliç'in daha kötü durumdayken yapılan çalışmalarla temizlendiğini ve balıkların yüzebildiği bir yer haline getirildiğini vurgulayan Doğan, yıllardır kentin kanayan yarası durumundaki bu koku ve kirlilik karşısında çevre örgütlerinin, meslek odalarının sessiz kaldığını savundu. Meles Deresi'ndeki problemin "birkaç milyon liraya beton dökülerek çözüleceği" yönünde geçen yıl açıklamalar yapıldığını ancak sorunun çözülemediğini belirten Doğan, geçen haftalarda da 41 mahallenin günlerce susuz kaldığına, tankerlerle su dağıtıldığına işaret etti.

- "Her gün 1 milyon İzmirli kötü kokuyu soluyor"

Kireç dökülen bölgenin kentin en işlek noktasında yer aldığını, buradan her gün yaklaşık 1 milyon İzmirlinin kötü kokuyu soluyarak geçtiğini dile getiren Doğan, şöyle konuştu:

"Belediye, 21. yüzyılda orta çağ yöntemleriyle kireç dökerek kokuyu gidermeye çalışıyor. Türkiye'de hiç olmayan uygulama sadece İzmir Büyükşehir Belediyesinde var. Göstermelik işlemlerle koku giderilmeye çalışılıyor. İzmir için büyük bir talihsizlik. Bu kadar kötü yönetimle, altyapıyla, geçici çözümlerle konuyu idare etmeye çalışıyorlar. Kalıcı çözüm yok. CHP belediyeciliği, İzmir'i yönetemiyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu artık yönetemiyor. İZSU idare edilemiyor. Günlük çözümler yapılıyor. Kimse maalesef ses çıkarmıyor."

- Belediyeden açıklama

İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, İzmir Körfezi'ni besleyen Meles ve Arap derelerinde yağışlar sonrası periyodik olarak temizlik ve bakım çalışmaları gerçekleştirildiği, derede toprak set kurularak pompalar vasıtasıyla üst suyun boşaltılmaya başlandığı belirtildi.

Açıklamada, tabandaki organik malzemeden kaynaklanan kokunun azaltılması ve malzemenin kurutularak Harmandalı Düzenli Deponi Sahası'na nakledilmesi amacıyla sönmemiş parça kireç uygulamasının gerçekleştirildiği ifade edildi. Denizle bağlantısı kesilen alanda devam eden hamur kireç uygulamasının deniz ekosistemine olumsuz bir etkisinin bulunmadığı da kaydedildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.