İzmir

4. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı

13:53 24 Mayıs 2016
4. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 21. yüzyılda daha çok üretmektense ürünlerin katma değerlerini artırmanın, yükte hafif değerde ağır ürün üretmenin önem kazandığını belirterek Türkiye'de de bu yönde çalışmalara önem verdiklerini belirtti.

TİM ve Ege İhracatçı Birlikleri'nin (EİB) organizasyonuyla İzmir'de bir otelde düzenlenen "4'üncü Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı"nın açılışında konuşan TİM Başkanı Büyükekşi, Türkiye'nin 2023'teki 500 milyar dolar ihracat hedefini daha fazla mal üreterek ve ihraç ederek yakalayamayacağını fark ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin, ihracatını yaptığı ürünlerin ortalama fiyatının 1,5 dolar olduğuna dikkati çeken Büyükekşi, şöyle konuştu:

"Halbuki gelişmiş, ihracata önem veren ülkelerde bu rakam 3,5-4 dolar civarında. Bu da bize şunu gösterdi, 21. yüzyılda önemli olan artık daha çok üretmek değil, yapacağınız ürünlerin katma değerlerini nasıl artırabilirsiniz, nasıl yükte hafif pahada ağır mallar üretebilirsiniz bu konulara yönelmek. Bunun için dört tane konu var. Bunun başında inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve marka geliyor."

İhracatçı birliklerinden tasarım ya da proje pazarı yarışması yapmalarını istediklerini ifade eden Büyükekşi, bu sayede üniversiteler ile sanayiciler arasında köprü kurduklarını belirtti.

Büyükekşi, üniversitedeki eğitmenlerden, öğrencilerini bu tür yarışmalara yönlendirmesini isteyerek bu çalışmalarla Türkiye'deki katma değeri artırarak ihracattaki kilogram fiyatını yükseltmeyi hedeflediklerini kaydetti.

- "Teknolojiyle Ar-Ge vazgeçilmez unsur haline gelmiştir"

EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, emek yoğun ağırlıklı ihracat yapısının yerini teknoloji yoğun bir yapıya bıraktığını kaydetti.

Bu dönüşüm sonrası ihtiyaç duyulan Ar-Ge çalışmalarına daha da yoğunlaşılması gerektiğini vurgulayan Ünlütürk, şöyle devam etti:

"Ar-Ge ve ihracat arasında pozitif ve yüksek oranlı bir ilişki olduğu, net bulgularla ortaya konmaktadır. Teknolojinin ekonominin temel taşlarından birisi halini aldığı günümüzde, kullanım alanları kadar teknolojinin geli̇şi̇m süreci de büyük önem arz etmektedir. Söz konusu bu durum hayatın her alanını etkilediği gi̇bi̇, ekonominin temel dinamiklerini de etkilemekle birlikte teknoloji dolayısıyla Ar-Ge faaliyetleri, artık gelişme sürecinin vazgeçi̇lmez unsurları hali̇ne gelmiştir."

İzmir Valisi Mustafa Toprak da yeniliğin insanların ruhunda ve özünde olması gerektiğine işaret ederek İzmir Kalkınma Ajansı olarak yeni projelere destek verdiklerini söyledi.

21'inci yüzyılda tüketimin üretim davranışlarını yönlendirdiğini belirten Vali Toprak, katma değeri yüksek kaliteli ürünlerin üretilmesi gerektiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından etkinlik kapsamında çeşitli panel ve konferanslar yapıldı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.