İzmir

"Gıdada sahtecilik yapan ticaretten men edilsin"

11:14 16 Haziran 2016
"Gıdada sahtecilik yapan ticaretten men edilsin"

AHMET BAYRAM - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in, gıdada taklit ve tağşiş uygulamalarına yönelik yaptırımlarla ilgili yeni düzenlemeler yapıldığı yönündeki açıklamaları, taklit ve tağşişle adı sıklıkla gündeme gelen zeytinyağı ve bal sektöründe sevinçle karşılandı.

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Başkanı Cahit Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zeytinyağı sektörü için tağşiş ve taklidin çok önemli bir tehdit olduğunu belirterek, bu soruna karşı denenen yöntemlerinin başarılı olamadığını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının her yıl taklit ve tağşiş yapan firmaları açıkladığını, bu firmalara para cezası verildiğini ancak yaptırımların firmalar üzerinde yeteri kadar caydırıcı etki yapmadığını ileri süren Çetin, "Hile yapanların adları bakanlık tarafından açıklanmasına rağmen yüzleri bile kızarmadı." dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in açıkladığı, gıdada taklit ve tağşiş cezalarının ağırlaştırılmasıyla ilgili düzenlenme çalışmalarının desteklediklerini dile getiren Çetin, şunları kaydetti:

"Bu kararı sevinçle karşıladık, sektörde böyle bir cezai müeyyideye ihtiyaç vardı. Ancak biz cezaların ağırlaştırılmasının yeterli olmayacağını düşünüyoruz. Uygulamada karşılaşılan sıkıntılar var. Önceden tağşiş ve taklit yapana 14 bin lira para cezası kesiliyordu. Bunu peşin ödeyince indirim yapılıyordu ve hile yapan firma kurtuluyordu. Fakat piyasada bu yağların satılması devam ediyordu. Bunları pazardan çekme konusunda bir gayret yoktu. Şimdi yapılacak yeni düzenlemeyle hile yapan firmalara bir yıl süre ile üretimi durdurma ve raflardan ürünlerinin toplatma cezası da verilmeli. Aksi taktirde bu düzenlemenin bir anlamı olmaz. Bunların iyi takip edilmesi, hile yapan firmanın ticari faaliyetinin durdurulması lazım."

Türk zeytinyağının dünya pazarlarında rakip ülkelerle rekabet edebilmesi için böyle bir düzenlemenin yapılması gerektiğini vurgulayan Çetin, "Potansiyel ihracat pazarlarımıza 'Türkiye hileli ürünlerle çok ciddi bir şekilde mücadele ediyor' imajını vermezsek, bizim Türk zeytinyağlarının imajı zarar görebilir." ifadelerini kullandı.

- "Ticaretten men edilsinler"

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin de balda taklit ve tağşişten dolayı uzun yıllar büyük sıkıntılar çektiklerini, bu yüzden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in bu konudaki tavrını desteklediklerini ve Çelik'e teşekkür ettiklerini belirtti.

Şahin, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği olarak tüketicilere doğal ve katıksız bal üretmek için yoğun bir şekilde çalıştıklarını, bunun için Türk arıcısını, arılarını ve ballarını kayıt altına aldığını, üretimden tüketime kadar olan süreci gösteren barkod sistemine geçildiğini söyledi.

Barkod sisteminin yaygınlaştırılması gerektiğini dile getiren Şahin, şöyle devam etti:

"Arıcının ürettiği ürün kayıt altına alınınca merdiven altında üretilen bütün ürünler, ayak altında dolaşamayacak, sahte ürünler belirlenecektir. Şu anda Türkiye'de piyasada 2 türlü bal var. Biri arıcılarımızın ürettiği hakiki bal, diğeri ise karışımlı ya da 'merdiven altı' tabir ettiğimiz, çeşitli tatlandırıcılar, glikoz ve kimyasal renk ayrıştırıcıları karıştırılmış sahte bal. Bizim talebimiz sahtecilik yaptığı tespit edilen firmaların ticaretten men edilmesi. Arıcı da olsa sahtekarlık yapan kimse ona en ağır ceza verilmelidir."

Şahin, mevcut düzenlemede tağşiş yaptığı tespit edilen firmala verilen cezaların yetersizliğine dikkati çekerek, "Bu firmalara para cezası veriliyor ve bakanlığın internet sitesinde deşifre ediliyordu. Ancak, bu üreticiler para cezasını ödedikten sonra, 'A' markasını bırakıp, 'B' markası ile üretime devam edebiliyor." dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, taklit ve tağşiş uygulamalarına dönük yaptırımların yeniden belirlenmesiyle ilgili yasal düzenlemeyi kısa süre içinde TBMM gündemine getireceklerini açıklamıştı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.