İzmir

Islah edilen Ege arısında bal verimi arttı

11:21 09 Temmuz 2016
Islah edilen Ege arısında bal verimi arttı

EŞBER AYAYDIN - Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde yürütülen ıslah çalışmaları sayesinde üstün özellikler kazandırılan Batı Ege Arısı'nın bal veriminde yüzde 25 artış sağlandı.

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Hayvancılık Bölümü Başkanı Üzeyir Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin arıcılıkta 7 milyonu aşkın koloniyle Çin'den sonra ikinci sırada olduğunu belirtti. Türkiye'deki bal üretiminin geçen yıl kovan başına 13-14 kilograma kadar gerilediğini anlatan Karaca, yüksek koloni sayısına rağmen kovan başına üretimin düşük olduğunu ifade etti.

- 22 ırktan 5'i Türkiye'de

Türkiye'de en büyük eksikliğin ıslah çalışmalarının yetersizliği olduğunu söyleyen Karaca, dünyada var olan 22 arı ırkından 5 tanesinin Türkiye'de görüldüğüne işaret etti.

Bunların Anadolu, Kafkas, Mada, Suriye ve Trakya kaniyol ırkı olduğunu dile getiren Karaca, "Biz enstitü olarak Anadolu ırkının Batı Ege Tipini ıslah etmeye başladık. Hedefimiz kovan başına alınan verimi artırmak. 2013 yılında damızlık ana üretimi iznini aldık. Elimizdeki materyalin morfolojik ve moleküler ölçümleri yapıldıktan sonra da tescil aşamasına gelecektir, önümüzdeki yıllarda da tescil için bakanlığımıza başvuracağız." dedi.

- Batı Ege Arısı

Karaca, Batı Ege Arısı'nı ıslah ederken, İzmir ve çevresinde kolonileri taşınmamış, içine başka arı girmemiş yerlerden seçmeler yaparak, 200 koloni oluşturduklarını, bu kolonilerden de en iyi 20'sini seçtiklerini söyledi.

En iyileri seçme işlemini her yıl gerçekleştirdiklerini belirten Karaca, 8 yılın sonunda elit bir sürü oluştuğunu, bu yıl 6 bin ana arıyı üreticilere dağıttıklarını bildirdi.

Karaca, bir sonraki dönem için de 10 bin ana arıyı üreticiye dağıtmayı hedeflediklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Üreticiler bizden aldıkları ana arılardan çok memnunlar, bizden aldıkları ana arıları kendi sürülerinde çoğaltarak da bal verimlerini artıracaklar. Önümüzdeki 3-5 yıl içinde koloni başına bal verimini tahmin ediyorum, 20-25 kilograma çıkarma hedefi var. 8 yıllık çalışmanın ardından arıların yavru alanlarını ve kolonilerin gücünü artırdık, arılarımızın hırçınlıklarını giderdik, bal verimini yüzde 25 artırdık, hastalıklara dirençli bir arı geliştirdik."

Karaca, yaptıkları çalışmanın ardından çam balı üretiminde artış yaşanacağını da sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.