İzmir

İzmir'de toplu ulaşım kartlarının ücretli değişimine tepki

12:54 19 Ağustos 2016
İzmir'de toplu ulaşım kartlarının ücretli değişimine tepki

İzmir'de toplu ulaşım sisteminde ücret ödemede kullanılan elektronik kartların, firma değişikliği gerekçesiyle ücret karşılığı yenilenmesi, vatandaşların tepkisine yol açtı.

Büyükşehir Belediyesi tarafından otobüs, metro, hafif raylı sistem ve deniz ulaşımında entegre kullanılan "elektronik ücret toplama sistemi" işletmeciliği için 13 Ocak 2015'te yenilenen ihalede firmanın değişmesinin ardından İzmirliler geçen yıl bazı sıkıntılar yaşamıştı.

İhaleyi alan firmanın 1 Haziran 2015'te kendi sistemini devreye sokması sonucu kart aktivasyonu yaptırmak için uzun kuyruklar oluşturan İzmirlilere, bu kez mevcut kartların 30 Kasım'dan itibaren kullanılamayacak olması nedeniyle "yeni kart" satın alma zorunluluğu getirildi.

Yeni hazırlanan "İzmirim Kart"ın, 6 lira bedelle satış noktalarından alınabileceği duyuruldu. Fotoğraflı öğrenci ve öğretmen kartlarının yenilemesinin ise 7 lira karşılığında yapılacağı bildirildi.

- "Eskisini alsınlar, yenisini versinler"

İzmirliler, daha önce 6 lira ücret ödedikleri kartların sistem dışı bırakılarak, yenisini alma zorunluluğu getirilmesine tepki gösterdi.

Buna karşı bir internet sitesinden başlatılan kampanyaya 17 bin imza veren vatandaşlar, değişimin, mevcut kartlar teslim alınarak ücretsiz yapılmasını talep ediyor.

Vatandaşlardan 44 yaşındaki Samir Filiz, kart değişim ücretlerinin halka yansıtılmasının yanlış ve hukuksuz bir uygulama olduğunu savunarak, "İzmir Büyükşehir Belediyesinden bir isteğimiz var, eski kartları getirip yeni kartlarımızı alalım. Değişim dediğiniz böyle olur." dedi.

Üniversite öğrencisi Bayram Satık (24), geçen yıl ilk sistem değişikliği sırasında da çok büyük zorluklar yaşandığını söyledi.

İlk öğrenci kartı çıkardığında zaten ücret ödediğini ifade eden Satık, şimdi firma değiştiği için yeni kart ücreti ödemek istemediğini bildirdi.

Satık, "Bir yıl önce ödediğim parayı 'İzmirim Kart'a geçerken bir daha istediler. Her yenilemede ödenecek tutar özellikle benim gibi öğrencileri, sonra da tüm İzmirlileri rahatsız ediyor." ifadelerini kullandı.

Emekli Reşat Timuçin (58) de daha önce ödemesini yaptığı kartı yine ücretle değiştirmek zorunda bırakılmanın sosyal belediyecilikle bağdaşmadığını belirterek, "Bütün aile bireylerine yeni kart almak emekli biri için maliyet. Bu konuda hem firmanın hem de belediyenin suçu olduğunu düşünüyorum. İnşallah yöneticilerimiz tez zamanda bu yanlışı düzeltir." diye konuştu.

- "Kart maliyeti 0,50-1 lira"

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "belediyenin İzmirim Kart'a geçişte sınıfta kaldığını" söyledi.

Sistem değişikliği sırasında geçen yıl sorunlar yaşandığını kaydeden Doğan, sistemin günlerce çalışmadığını, bu nedenle kamunun 15 milyon lira zarara uğradığını, ilgili firmalara rücu edilen bu zararın ise davaların sürmesi nedeniyle hala karşılanamadığını anlattı.

Kart değişimi zorunluluk dahi olsa bedelinin yüksek olduğunu ifade eden Doğan, "Bu kartların maliyeti 50 kuruş ile 1 lira arasında değişmekte. Bu bedeli halka 7 liraya yansıtmak sosyal belediyeciliğe aykırıdır." dedi.

Doğan, İzmir Büyükşehir Belediyesinin ya da toplu taşıma hizmetlerinde ücret toplayan yüklenici firmanın, değişimden kaynaklanan maliyeti halka fatura etmesinin yasal olmadığını savundu.

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına az zaman kaldığına işaret eden Doğan, "İzmir, Türkiye'nin öğrenci ve öğretmen anlamında da üçüncü büyük şehridir. Büyükşehir Belediyesi hem öğrenciler hem de öğretmenlerden değişim ücreti almayarak küçük bir jest yapmış olsun." dedi.

- "Ücret almak yasal zorunluluk"

ESHOT Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada ise toplu taşımada kullanılan eski tip kartların "İzmirim Kart"a dönüştürülme sürecinde kart bedeli alınmasının yasal zorunluluktan kaynaklandığı belirtildi.

Açıklamada, "4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun uyarınca, İzmirim Kart'ın ücretsiz verilmesi mümkün değildir. Bu önemli detayı vatandaşlarımızın bilgisine sunuyoruz." ifadelerine yer verildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.