İzmir

"PKK'nın terör eylemlerinin arkasında Suriye meselesi var"

13:32 27 Ağustos 2016
"PKK'nın terör eylemlerinin arkasında Suriye meselesi var"

EŞBER AYAYDIN - Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Dış Politika Araştırmacısı Can Acun, PKK'nın son dönemde terör saldırılarının artırmasının arkasında Suriye meselesinin yattığını belirterek, "Örgüt, Türkiye'nin bölgedeki yeni oyun kurucu hamlesini büyük bir tehdit olarak görüyor." dedi.

Acun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, PKK'nın Artvin'de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konvoyuna ve Cizre'de polise yönelik saldırılar gerçekleştirdiğini belirtti.

"Çözüm Süreci"nin bitmesinden 15 Temmuz darbe girişimine kadar uluslararası aktörlerin ve onların yerel taşeronlarının etkisinin olduğunu vurgulayan Acun, "Bir şekilde Türkiye'yi Suriye denkleminden çıkartmak istedikleri ve etkisiz, edilgen bir duruma getirmek istedikleri görülüyor. PKK'nın son dönemde terör eylemlerini artırmasının arkasında da doğrudan Suriye meselesi var. Örgüt, ABD ile kurduğu angajman sayesinde Türkiye'nin İslam ve Arap dünyası ile bağını kopartacak ölçekte bir terör kuşağı kurma niyetinde. Türkiye'nin bölgedeki yeni oyun kurucu hamlesini büyük bir tehdit olarak görüyor ve bir şekilde Türkiye'yi tekrardan içeriye yönelmesini sağlamak için terör faaliyetlerini artırmaya çabalıyor." diye konuştu.

- Cerablus'taki "Fırat Kalkanı Harekatı" DAEŞ kadar, PKK'yı da tedirgin etti

Can Acun, Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin Türkiye sınırındaki Cerablus bölgesinde terör tehditlerine karşı yürütülen, "Fırat Kalkanı Harekatı" bu örgüt kadar, PKK'nın da rahatsızlık duyduğunu kaydetti.

Rahatsızlıklarının en büyük nedeni ise bölgeyi elde etme denklemlerinin değişmiş olmasına bağlayan Acun, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Aslında rahatsızlığın nedeni, 'DAEŞ muhaliflerin elinden alsın, sonra ABD, DAEŞ'i bombalasın ve ardından da PKK DAEŞ'den alsın' denkleminin Cerablus operasyonu ile bozulmuş olması. PKK, DAEŞ ile mücadele parantezine alarak bölgedeki hakimiyet alanlarının birleştirmek ve bir terör kuşağı kurmak istiyor. Türkiye'nin son hamlesi ise bu planı tamamen boşa düşürmüş durumda. Türkiye kararlı bir şekilde Cerablus'tan Menbiç'e ardından Bab'a kadar ki bölgeden hem DAEŞ hem de PKK unsurlarını çıkartmakta kararlı."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.