İzmir

"Afrika ülkelerini hedef pazarlara dahil etmeliyiz"

11:37 14 Eylül 2016
"Afrika ülkelerini hedef pazarlara dahil etmeliyiz"

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, alternatif ihraç pazar arayışlarında Afrika ülkelerinin potansiyeline dikkati çekerek Afrika ülkelerinin hedef pazarlara dahil edilmesi gerektiğini belirtti.

EBSO'dan yapılan açıklamaya göre, Yorgancılar, dar gelirine rağmen gelişim gösteren Afrika pazarındaki genç nüfusun ticaret yapma açısından önemli bir avantaj sağladığına işaret etti.

Yorgancılar, 85'incisi gerçekleştirilen İzmir Enternasyonal Fuarı'nda (İEF) Afrika ülkeleri ile yaptıkları görüşmeler hakkında bilgiler verdi. İzmir’in fuarlar kenti misyonunu çok önemsediklerini ve bu konudaki organizasyonların bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Yorgancılar, İEF’de açtıkları stantla odayı ve OSB’leri yerli ve yabancı katılımcılara tanıtmayı, çalışmaları hakkında bilgi vermeyi, İEF’e manevi desteklerini göstermeyi amaçladıklarını vurguladı.

EBSO'nun, 10 farklı ülkeden heyeti ağırladığını vurgulayan Yorgancılar, "Sri Lanka, Irak, Ruanda, Kosova, Sudan, Malezya, Gambiya, Güney Afrika, KKTC’den gelen bakan, büyükelçi ve üst düzey yöneticilerden oluşan heyetlerle karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Söz konusu ziyaretlerde öncelikle ülkemizin demokrasi mücadelesindeki dik duruşu, birlik ve beraberliğimizle Türkiye’nin böylesi tarihi bir tehlikenin ardından dahi ekonomik olarak nasıl güçlü kaldığını, nasıl güvenilir bir liman olduğunu anlatmaya çalıştık." ifadelerini kullandı.

- "Afrika hedef pazar olmalı"

Söz konusu görüşmelerde ayrıca Türkiye, Ege Bölgesi ve İzmir ile ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi konularının ele alındığını bildiren Yorgancılar şunları kaydetti:

"Bu kapsamda özellikle Irak Kalkınma Bakanı ile görüşmemizde, Irak’ın Türkiye’nin en önemli partnerlerinden birisi olmasına rağmen gerileyen ticari ilişkilerimize ivme kazandırıp eski seviyelerini de geçmemiz gerektiği hususunu görüştük. Diğer yandan alternatif yeni pazarlar konusunda, Afrika ülkelerinin, dar gelirli olmasına rağmen, gelişen pazar olması ve genç nüfusunun ticaret yapma açısından çok önemli bir avantaj olduğunun farkındayız. Özellikle bu hususta, Sri Lanka Yatırım Ajansının Sayın Başkanı'nın ifade etmiş olduğu 'Türkiye bize gelirse Asya’ya açılır. Biz Türkiye’ye gelirsek Avrupa’ya açılırız' sözünü çok önemsiyorum. Bu yaklaşım içerisinde Afrika ülkelerini hedef pazarlarımıza dahil etmek zorundayız. Ekonomi Bakanımızdan da ısrarla, yurt dışı fuar desteklerindeki eksiklerin tamamlanması, navlun desteği, barter sistemi benzeri taleplerimizin altında yatan da budur. Devletimizin de yanımızda olması ile İzmirli sanayiciler olarak ülkemize döviz kazandırmaya devam edeceğiz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.