İzmir

"Yabancı yatırımcı büyümeye devam mesajı verdi"

12:01 01 Ekim 2016
"Yabancı yatırımcı büyümeye devam mesajı verdi"

TOLGA ALBAY - Dünyanın önde gelen gruplarının yatırımlarının bulunduğu Ege Serbest Bölgesinde 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimine rağmen ağustos ayında dış ticaret hacmi yüzde 15 arttı.

Yılın 9 ayında ilave bin 200 kişiye istihdam sağlayan bölgede yeni yatırımlar için Avrupa ve ABD'li firmalarla görüşmeler devam ediyor.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Ege Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş (ESBAŞ) Üst Yöneticisi Faruk Güler, Türkiye'nin üretim ve istihdam açısından en büyük serbest bölgesi olduklarını söyledi. Bölgedeki firmaların üretimlerinin yüzde 80'ini ihraç ettiğini anlatan Güler, 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimi sonrası bölge yatırımcısının "büyümeye devam" mesajı verdiğini belirtti.

Bölgenin hareketliliğini gösteren en önemli veri olan dış ticaret hacminin, ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre dolar bazında yüzde 14,8 artarak, 132 milyon doların üzerine çıktığına dikkati çeken Güler, ocak-ağustos döneminde ise bölgenin dış ticaret hacminin yüzde 6,5 büyüyerek, 1 milyar 127 milyon dolar seviyesine ulaştığını bildirdi.

- "Dünya devleri" büyümeyi öngörüyor

Alman hazır giyim devi Hugo Boss, F35 uçak motoru parçaları fabrikasını kuran Kale - Pratt & Whitney, ABD'li ünlü otomotiv yan sanayi kuruluşu Delphi Automotive gibi çok sayıda küresel şirketin yatırımının bulunduğu bölgede 2016 yılında devreye giren yatırımlarla birlikte ilave bin 200 kişiye istihdam sağlandığına işaret eden Güler, bölgede toplamda 19 bin 200 kişiye istihdam sağlandığını, bu rakamın yıl sonunda 20 bin 200 seviyesine çıkmasının beklendiğini söyledi.

Yıl sonunda bölgenin ihracatının 2 milyar doların üzerine çıkacağını ifade eden Güler, ortaya çıkan rakamların hem bölgeye hem ülke ekonomisine "güven mesajı" olarak algılanması gerektiğini dile getirdi.

Güler, Türkiye'de yaşanan darbe girişimini ve Avrupa'da büyüme oranlarının düştüğü ortama işaret ederek, bölgedeki firmaların üretimlerini artırmasının yüksek teknolojiye dayalı üretim yapılmasından kaynaklandığını belirtti.

Güler, Moody's'in Türkiye'nin notunu revize etmesinin sanayi yatırımcısını fazla etkilemeyeceğini söyledi.

- "Güven eksikliği yok"

Bölgede devreye sokulacak yeni parsellerle ilgili ABD'li ve Avrupalı gruplarla görüşmelerin devam ettiğini, halen bölge içinde yatırımı bulunan 4 firmanın da büyümek için yer istediğini anlatan Güler, şunları kaydetti:

"Birçok uluslararası kurum, kredi notu gibi faktörlere bakabilir. Bunlar daha çok sıcak para getiren, kısa vadeli kazanca bakan yatırımcılar. Bu anlamdaki etkilenmenin hükümet zaten farkında ve önlemler alınacaktır, ama biz burada işi, üretimi, fiili bir olayı konuşuyoruz. '15 Temmuz, Ege Serbest Bölgesini hiç etkilemedi' diyemeyiz, ama rakamlar tüm bunlara rağmen büyüdüğümüzü gösteriyor.

Kredi notları revize ediliyor, ama ekonomide ciddi bir oynama, yatırımcılarda güven eksikliği yok. Sadece Türkiye'yi bilmeyen, dışarıdan bakan yatırımcılar, dış basında yapılan yayınlardan dolayı etkilenmiş durumda. Turizmde bunun etkisini görüyoruz. Bazı iş adamlarının Türkiye'ye ziyaretlerinin yavaşladığını biliyoruz, ama sanayi yatırımcısı uzun döneme bakar. Bugünden yarına karar vermez.

Tüm bu yaşananlara ve dünyadaki ekonomik yavaşlamaya bakarsak bizim bugün hiçbir yatırımcıyla görüşme yapamaz durumda olmamız lazım, ama durum hiç de öyle değil. Yabancı yatırımcı, Türkiye'nin yarınına bakıyor, uzun vadeli potansiyeli merak ediyor. Türkiye'yi herkesin işini geliştirebileceği bir ülke olarak anlatıyoruz ve bu kabul görüyor. Bizim konuştuğumuz yatırımcılar bugün para yatırsa bile en az 3-4 yıl sonra iş yapmaya başlayacak. Bugünün karmaşasına bakarak karar vermiyorlar."

Bölgenin genişletilmesi için Bakanlar Kurulu'nun ağustos ayında karar aldığını, altyapı ve kamulaştırmanın tamamlanmasını beklediklerini dile getiren Güler, "Bölgenin çevresine çiti çektiğimizde Avrupa ve ABD'li firmalarla yatırımları için kontrat aşamasına geçeceğiz." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.