İzmir

İzmir Türkiye'den yaşlı

13:52 10 Ekim 2016
İzmir Türkiye'den yaşlı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İzmir İl Müdürü Nesim Tanğlay, İzmir'in Türkiye genelinden daha yüksek bir yaşlılık oranına sahip olduğunu bildirdi.

4. Geriatri Hemşireliği Sempozyumu, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü İç Hastalıkları ve Halk Sağlığı Hemşireliği ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Narlıdere Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi işbirliği ile düzenlendi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, 180 sağlıkçının katıldığı sempozyumda yaşlılık dönemindeki sağlık sorunları ve bu sorunların tedavileri masaya yatırıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, Narlıdere Huzurevi ile 3 yıldır süren protokolün kendileri açısından bir şans olduğunu belirterek, huzurevinin tüm Türkiye'ye sunduğu hizmet kalitesi ve İKÇÜ'nün sağlık bölümlerinde okuyan, geleceğin sağlıkçılarına verdiği eğitimin önemine dikkati çekti.

Sosyal devlet ve gelişmiş ülke olmanın gerektirdiği unsurların başında yaşlı ve engelli vatandaşlara verilen hizmetin geldiğini vurgulayan Akhan, "Yaşlılarımıza her konuda destek olmak, birer sağlıkçı ve yönetici olarak en büyük sorumluluğumuzdur. Bunu görev olarak değil sevgiyle ve hürmetle yapmaktayız." şeklinde konuştu.

- "İzmir Türkiye'den yaşlı"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürü Tanğlay da, İzmir özelinde tüm Türkiye oranından daha yüksek bir yaşlılık oranının görüldüğünü aktardı.

Yüzde 12-14 oranınında yaşlı bir İzmir olduğunu ifade eden Tanğlay, "İzmir olarak yüksek oranda yaşlı nüfus göçü de almaktayız. 2023 yılında Türkiye'de beklenen yaşlı nüfus oranı yüzde 14’tür. İzmir olarak şu anda bu orana sahibiz. Yaşlı nüfusun artmasıyla, sağlıklı yaşlanma, bakım kalitesi gibi birçok kavramla karşılaşmaktayız. Bu gibi bilimsel çalışmaların bu alana büyük katkı kazandırdığını, Geriatri Hemşireliğinin günümüzdeki önemi gitgide arttığını belirtmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

İKÇÜ Sağlık Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Bumin Nuri Dündar, 60-65 yaş arası hastalıkların ve ilaç etkileşimlerinin diğer erişkinlerden farklı seyir izlediğini söyledi.

Yaşlılıkta psikiyatrik sorunların daha fazla görüldüğünü ifade eden Dündar, "Yaşlılar adeta küçülmüş çocuklar gibidir. Yaşlı nüfusun artması, yaşam sürelerinin uzaması ile kronik hastalıkların sıklaşması, Geriatri hekimliğinin ve hemşireliğin önemini arttırmıştır." ifadelerini kullandı.

Narlıdere Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Nil Tekin, Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük kapasiteli yaşlı bakım ve rehabilitasyon alanına sahip olduklarını söyledi.

Yıllar içinde toplumun yaşlı sağlığı ve bakımı profesyonellerine daha fazla ihtiyaç duyduğunu kaydeden Tekin, bu ihtiyacın en büyük unsurunun hemşireler olduğunu vurguladı.

İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yasemin Tokem, yaşlılık olgusunun ülkelerin sağlık politikalarında önemli bir yer tuttuğunu söyledi.

2015 verilerine göre Türkiye nüfusunun 6,5 milyonluk kısmının yaşlılardan oluştuğunu aktaran Tokem, yakın bir gelecekte Avrupa'daki birçok ülkede olduğu gibi bu oranın yüzde 10'un üzerine çıktığında çok yaşlı nüfus oluşacağını ifade etti.

Tokem, "Bu verilerden ülkemizin yaşlı nüfusun sorunlarını konuşan değil, sorunlarını yaşayan bir ülke olacağını düşünmekteyiz. 2050 yılında tüm dünyada 60 yaş ve üstü bireylerin 2 milyar rakamına ulaşacağı belirtiliyor. Düşük ve orta gelirli ülkelerde bu yaşlanmanın ekonomik yükünün gelişmiş ülkelere göre daha ağır olması beklenmektedir." diye konuştu.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.