İzmir

D-8 "Başkanlar Zirvesi"ne hazırlanıyor

11:16 23 Ekim 2016
D-8 "Başkanlar Zirvesi"ne hazırlanıyor

EFSUN YILMAZ - Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya'nın yer aldığı Gelişmekte Olan 8 Ülke (D-8) Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammad Mousavi, "Türkiye, 9. Başkanlar Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak. 2017 yılındaki bu zirvenin yer ve zamanı önümüzdeki günlerde açıklanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tüm devlet başkanlarını Türkiye'de ağırlayacak ve bu D-8 ülkeleri için de önemli bir dönüm noktası olacak." dedi.

Gelişmekte olan 8 ülkenin devlet/hükümet başkanlarının katılımıyla, 2 yılda bir gerçekleştirilen ve en üst düzey karar alma organı olan Başkanlar Zirvesi'nin 9'uncusu Türkiye'de yapılacak.

D-8 Genel Sekreteri Mousavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgedeki sorunların D-8 ülkeleri arasındaki ilişkileri etkilediğini, tansiyonun düşmesini canı gönülden arzu ettiklerini belirtti.

Türkiye'nin D-8'in ev sahibi, kurucusu olarak bölgedeki gücünü D-8'e yansıttığını kaydeden Mousavi, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan D-8'e büyük önem veriyor. Bunu her daim hissediyoruz. Bu desteği eylül ayında New York'ta yapılan D-8 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda da hissettik." dedi.

İstanbul'da 1997 yılında yapılan Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde D-8'in kuruluşunun açıklandığını hatırlatan Mousavi, "Türkiye bir sonraki zirveye, yani 9. Başkanlar Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak. 2017 yılındaki bu zirvenin yer ve zamanı önümüzdeki günlerde açıklanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tüm devlet başkanlarını Türkiye'de ağırlayacak ve bu D-8 ülkeleri için de önemli bir dönüm noktası olacak." diye konuştu.

Mousavi, uluslararası örgütlerde "Zirve"nin büyük önemi bulunduğunu, karar organı olarak yapıyı koordine eden çalışmalara yeni kan sağlayacağını, siyasi gücün tüm organizasyona yansıyacağını ifade etti.

- "Bölge ateş hattında"

Yeni bir zirvenin tam zamanı olduğunu vurgulayan Seyed Ali Mohammad Mousavi, "Bölge ateş hattında. Bence D-8 ülkelerinin bir araya gelip oturup dostluklarını pekiştirmeleri, aralarındaki iş birliğini artırmaları ve böylece bölgede yaşanan ateşin söndürülmesine katkı sağlamak için önemli bir dönüm noktası." değerlendirmesinde b ulundu.

Mousavi, Türkiye'de yapılacak zirveden çok umutlu olduğunu, potansiyelin harekete geçeceğine, siyasi iradenin yeniden kendini göstereceğine ve iş birliğinin gelişeceğine inandığını aktardı.

Terörün bölgedeki tüm ilişkileri de etkilediğini vurgulayan Mousavi, şöyle devam etti:

"Bölgedeki ateşin etkileri çok açık. Türkiye örneği üzerinden gidersek, mesela daha öncesinde Türkiye ve Suriye ilişkileri çok üst düzeydeydi. Aynı şekilde Irak ile ticari ilişkiler de üst düzeydeydi, şimdi ortadan kalkmış durumda. Farsçada bir söz vardı, 'Savaşın kazananı olmaz'. Bu ateş şu an hepimizi yakıyor. Benim ümidim başta Türkiye gibi büyük bir ulus olmak üzere, bu ateş hattından biran önce çıkmamız. Bu ateşin biran önce sönmesi gerekiyor çünkü pek çok sorunlar yaratıyor. Milyonlarca mülteci başka ülkelerde özellikle Türkiye'de. Bu Türkiye için maddi ve manevi külfet. Bu külfetin ortadan kalkması lazım. Herkesin ülkesine dönmesi, barış içinde yaşaması lazım."

Bölgenin kısa sürede ateş çemberinden kurtulmasını isteyen Mousavi, "Ümit ediyorum ama kısa vadede mümkün değil gibi görünüyor. Belki orta vadede de mümkün değil ama uzun vadede bu ateşten kurtuluruz." dedi.

- "Petrokimyada önemli aşamaya geldik"

D-8'in önemli iş birlikleri de sağladığını anlatan Mousavi, petrokimyada dikkate değer bir aşamaya geldiklerini, merkezi İran'da olan bir petrokimya birliği oluşturduklarını, müzakerelerin sürdüğünü ve kısa sürede sonuca varacaklarını kaydetti.

Teknoloji transfer ağı konusunda da önemli gelişmeler yaşandığına işaret eden Mousavi, D-8'de petrokimya ve teknoloji transferi çalışmaları ileriye taşıyacaklarını, ayrıca sanayi, tarım ve sivil havacılıktaki potansiyeli de kullanacaklarını bildirdi.

D-8 toplantılarında vize anlaşmaları konusunun da ele alındığını aktaran Mousavi, şu bilgileri verdi:

"Vize anlaşması iş adamlarını kapsıyor ama karşılıklı vizelerin kaldırılması konusu da var. D-8 ülkeleri arasında, Türkiye-İran, Türkiye-Malezya arasında ve diğer ülkeler yani Pakistan- İran gibi... Zaten bu ikililer vizeyi halihazırda uygulamıyor, diplomatik pasaportlara da birçok ülke vize uygulamıyor. D-8 ülkeleri arasında son bir aşama kaldı, genel olarak vizelerin kaldırılması. Bununla ilgili müzakereler sürüyor. Bazı ülkelerin çekinceleri var, sınırları koruma açısından ama müzakere sürüyor."

D-8 Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammad Mousavi, İzmir'de düzenlenen D-8 Ticaret ve Sanayi Odaları İzmir Toplantısı'nda da önemli iş birliklerine imza atıldığını kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.