İzmir

Şap hastalığıyla mücadelede yeni program

14:43 27 Ekim 2016
Şap hastalığıyla mücadelede yeni program

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, şap hastalığıyla mücadelede gelecek yıldan itibaren yeni bir program uygulamaya başlayacaklarını belirterek, "Kendi ülkemizde dolaşan virüse karşı özel olarak üretilmiş aşıyı kullanacağız." dedi.

Pakdil, İzmir'de düzenlenen "Bölgesel Risklerin Kademeli Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrolü ve Eradikasyon Eylem Planı" toplantısında yaptığı konuşmada, şap hastalığının tamamen yok edilmesi için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Söz konusu hastalığın sınırları aşarak başka coğrafyalara ulaşabildiğine işaret eden Pakdil, "Hedefimiz tüm ülkeyi şap hastalığından ari bir hale getirmek. 2017 yılından itibaren bir program uygulayacağız. Bununla ilgili alt yapının oluşması noktasında, aşının ülkemiz kaynaklarından temin edilmesi noktasında gerekli hazırlıklar yapıldı. Aşının üretimi ve kalitesiyle ilgili herhangi bir sorun yok, yeterli miktarda aşımız var. Kendi ülkemizde dolaşan virüse karşı özel olarak üretilmiş aşıyı kullanacağız." diye konuştu.

Pakdil, şap hastalığına karşı hayvanın iki kez aşılanması gerektiğini, iki aşı arasındaki sürenin de 1 ay olması gerektiğini vurguladı.

- Kontrol noktaları oluşturulacak

Sahada mevcut virüsün bulunup bulunmadığının ve virüste değişim durumunun dikkatlice inceleneceğini anlatan Pakdil, şunları kaydetti:

"Hayvanların sevklerinde ve güzergahda tedbirler alınacak. Hayvanların dinlendirilmesi ve resmi kontrollerin yapılabilmesi için kontrol noktaları oluşturulacak. Onunla ilgili çalışmaları yaptık yerler belirlendi, arazi tahsisinden sonra da inşaatlar yapılacak. Hayvan hareketleri en az aşılama kadar önemli. İlgililer, yetiştiriciler, bakanlık teşkilatı olarak gözümüzü dört açacağız en ufak şüphede üzerine gideceğiz, gerekli tedbirlerimizi alacağız. Sevklere ne kadar dikkat edersek hastalığın dağılmasını engellemiş olacağız."

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal da şap hastalığı nedeniyle sektörün ekonomik kayıplar verdiğini, bu çalışma sonrası ülkeye önemli kazançlar sağlanacağını söyledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.