İzmir

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

17:36 07 Mart 2017
8 Mart Dünya Kadınlar Günü

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, anayasa değişikliği içinde kadına yönelik bir düzenleme bulunmadığını savunarak, "16 Nisan'da vereceğiniz karar, insanı yaşatıp yaşatmama kararı kadar, siyahla beyaz kadar birbirinden farklı kararlar barındırıyor." dedi.

Genel Başkan Yardımcısı Böke ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu ve CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın Karşıyaka'daki mezarını ziyaret ederek, çiçek bıraktı.
Daha sonra CHP Karşıyaka İlçe Başkanlığı'nın Zübeyde Hanım Nikah Salonu'nda düzenlediği etkinliğe katılan Böke, burada yaptığı konuşmada ülkede kadın açısından karanlık bir tablo bulunduğunu, bunun bir kader değil, dayatılmış siyasi bir tercihin sonucu olduğunu savundu.

Böke, Türkiye'nin kadın-erkek eşitliğinde 144 ülke arasında 130'uncu sırada yer aldığını ifade ederek, "Kadınlar ve erkekler, dünyadaki 129 ülkede bizden daha eşit bir hayat yaşıyor. Böyle bir ülkede kadın olmanın kolay olduğunu söylemek mümkün değil." dedi.

"Getirilmiş anayasa değişikliği teklifinde kadın yok." diyen Böke, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Esasında bu anayasa değişikliği ile ilgili bize sorulan soru, 'Bugün yaşıyor olduğunuz durum devam etsin mi etmesin mi ?' Bu düzen sıkça şunu söylüyor eline mikrofon aldığında, 'Kadın erkek eşit değildir'. Kadınla erkeği eşit görmeyen bu düzenin devam etmesini ister misiniz ?

Bu düzen şunu söylüyor bize, 'kadınlar eğer anne değilseniz yarımsınız'. Anneliği dayatan bu düzenin devam etmesini ister misiniz ? Bu düzen bize kaç çocuk yapacağımızı da dayatıyor. Kaç çocuk yapacağınızın kararını sizin vermediğiniz düzenin devam etmesini ister misiniz ? Bu değişikliğin içinde kadın yok ama hayatımıza getireceği sonuçlar aslında kadın veya birey olarak yaşıyor olduğumuz şeylerin devam edip etmemesine dairdir."

- Bursa'daki trafik kazası

Böke, Bursa-Ankara yolunda yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu hayatını kaybeden 7 kişinin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen buluşmaya katılmak için yola çıktığının belirtilmesi üzerine, "O kadınlar yaşarken de büyük mücadeleler verdi. Kadınların hayatlarının böyle kolayca kaybolmadığı bir Türkiye inşa edeceksek, bu acıları azaltacaksak bence bunu 16 Nisan'da yapmamız mümkün olacak. Her değişimi fırsat olarak görmeliyiz. 16 Nisan'da vereceğiniz karar, insanı yaşatıp yaşatmama kararı kadar, siyahla beyaz kadar birbirinden farklı kararlar barındırıyor." diye konuştu.

Selvi Kılıçdaroğlu da konuşmasında kadınların umutlarını yitirmediğini, halk oylamasında büyük iş düştüğünü belirterek, "Referandumun sonucunun güzel olacağını düşünüyorum. Hep beraber hayır demeye devam edeceğiz. Zaten Kadınlar Günü, kadınlar hayır dediği için doğmuştu. Kendine saygı gösterilmediği, emeklerine değer gösterilmediği için." değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.