İzmir

BASAM Başkanı Sait:

18:15 13 Mart 2017
BASAM Başkanı Sait:

Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi (BASAM) Başkanı ve eski AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait, "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine karşı olanlar, parlamenter sistemi demokrasi ile özdeş biçimde sunmakta, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesi durumunda sanki demokrasiden uzaklaşılacağı yönünde bir algı oluşturmaya çalışıyor. Bu anlayış baştan sona yanlıştır." değerlendirmesinde bulundu.

BASAM'dan yapılan açıklamada, İzmir'deki çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca düzenlenen "Referanduma Doğru" konferansında cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi anlatıldı.

Konferansta konuşan BASAM Başkanı Sait, "16 Nisan'da yapılacak referandumda iki alternatif olacak. Birincisi, geçmişte olduğu gibi cumhurbaşkanının kimler tarafından seçileceğini ve hükümetlerin kimler tarafından kurulacağını karanlık mahzenlerde iş gören vesayetçi azınlığa bırakmak, ikincisi cumhurbaşkanını ve doğal olarak hükümeti doğrudan millete seçtirmek." diye konuştu.

Birinci alternatifin kriz, kaos ve darbelere zemin hazırlayarak demokrasinin ve ekonominin gelişmesini engellediğini kaydeden Sait, ikinci alternatifin en önemli özelliğin olan istikrarın ülkeye daha demokratik ve müreffeh bir gelecek sağladığını ifade etti.

Tartışmalarda rejim ile hükümet sisteminin birbirine karıştırıldığını aktaran Sait, şunları kaydetti:

"Devlet sistemi yani rejim, devletin üzerine inşa edildiği dayanaktır. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine karşı olanlar, parlamenter sistemi demokrasi ile özdeş biçimde sunmakta, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesi durumunda sanki demokrasiden uzaklaşılacağı yönünde bir algı oluşturmaya çalışıyor. Bu anlayış baştan sona yanlıştır. Gerek parlamenter sistem gerekse başkanlık, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ve yarı başkanlık sistemlerinin temel referansı demokrasidir."

Sait, 16 Nisan'daki halk oylamasında "evet" diyeceklerini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.