İzmir

Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Programı

22:15 17 Mart 2017
Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Programı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Osman Arıkan Nacar ile bakanlık bürokratları, "Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Programı" kapsamında Çeşme ilçesinde temaslarda bulundu.

Müsteşar Yardımcısı Nacar, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı Cevdet Ceylan ve bazı bakanlık bürokratlarıyla birlikte Çeşme'de turizm sektörü temsilcileriyle görüştü.

Toplantıda konuşan Nacar, turizm sektörünün canlanma sürecinde Çeşme’de turizmcilerle bir araya gelip, yeni teşvikler ve bundan sonra yapılması planlanan süreçleri birlikte değerlendirmek istediklerini belirtti.

Nacar, turizm sektörünün Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 20'sini oluşturmasını hedeflediklerini anlatarak, sektörün geçen yıl 18 milyar dolar gelirle toplam ihracat gelirinin yüzde 14'ü yaptığını hatırlattı.

Türkiye'nin toplam istihdamın yüzde 54'ünün hizmet sektöründe olduğuna dikkat çeken Nacar, şunları kaydetti:

"Hizmet sektörünün en başında da turizm geliyor. Yeni çıkan 'artı istihdam teşviki' sektör açısından çok değerli. Burada 31 Aralık 2017 tarihine göre kıyaslama var. Bu tarih koyulurken ana hedeflerden biri de turizm sektörüydü. Aralık ayı özellikle eleman sayısının en az olduğu bir tarihtir. Bu tarihin üzerinden artı yapılan her istihdamda 773 lira devlet desteği verilerek, istihdamın yüzde 36 oranında ucuzlatması hedef alındı. Özellikle turizm sektörünün artı istihdamdan en avantajlı ve verimli bir şekilde faydalanacağını düşünüyoruz."

Nacar, toplantının ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Programı kapsamında 81 ilde 35 bin ziyaret yaptıklarını belirtti.

Nacar, "Çeşme’de turizm sezonu başlamadan turizm sektörünün temsilcileriyle bir araya geldik. Amacımız daha güçlü bir turizm sektörü ve bu sektörle işbirliği olanaklarını konuşmaktı. Ben bugün Çeşme’de sektörü gayet istekli, iletişime açık ve istihdam yaratabilecek kapasitede gördüm. Sezon başlayıncaya kadar birkaç defa daha Çeşme’yi ziyaret edeceğiz." diye konuştu.

Turizm sektörünü tüm İŞKUR desteklerinden faydalandırmayı amaçladıklarını vurgulayan Müsteşar Yardımcısı Nacar, "Çeşme’deki mevcut turizmle ilgili derneği, mesleki yeterlilik kurumumuzca yetkilendirilip belge verilecek hale getirme konusunda anlaştık. Turizm sektöründe çalışan insan kaynağının eğitimi için yetkilendireceğiz. Bir belgenin yaklaşık 300 avro kadar maliyeti var. Bunun parasını biz ödüyoruz. ‘Kendi çalışanı eğit, belgelendir, bu belge parasını da biz ödeyelim’ diyoruz. Çeşme’de 5 bin turizm sektörü çalışanı olduğunu öğrendim. Bu da 1,5 milyon avro yapar." ifadelerini kullandı.

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Veysi Öncel ise, yetkili bürokratlarla yapılan toplantının verimli geçtiğine ifade etti.

Öncel, şunları kaydetti:

"Burada önemli olan turizmcilerin bilinçlendirilmesiydi. Devletin teşviklerinden maalesef çoğu kişi habersizdi ve verilen teşviklerden maalesef yararlanmıyorduk. Bu toplantıların çok faydalı olduğuna inanıyorum. Şimdi aldığımız karar doğrultusunda ÇEŞTOB ile İŞKUR ortaklaşa çalışma yapacak. Eğitici istihdam programlarının birlikte uygulamasına karar verdik. Turizm sektöründe çalışan işverenlerimizin, istihdam sağlayıcı teşviklerden yararlanması konusunda önayak olacağız."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.