İzmir

Enginar tarlasında geçen bir ömür

11:05 09 Nisan 2017
Enginar tarlasında geçen bir ömür

TEZCAN EKİZLER - İzmir'in Urla ilçesinde, Tülin ve Bülent Karabin çifti, enginar tarlasında işçi yardımı almadan yıllardır verdikleri geçim mücadelesiyle dikkati çekiyor.

Çeşmealtı Mahallesi'nde yaşayan Karabin çifti, ailelerinden kalma 12 dönümlük arazilerine bamya ekerek tarıma başladı.

Kısa süre sonra kazancının daha iyi olması dolayısıyla enginar üretimine yönelen Karabin çifti, işçi yardımı almadan ailece çalışarak işlerini büyüttü. Kiraladıkları arazilerle toplam 25 dönümlük alanda enginar yetiştirmeye devam eden çift, 28 yıllık evlilik hayatlarının önemli bölümünü enginar tarlasında geçirdi.

Tülin Karabin, yıllarının hayat arkadaşı ve çocuklarıyla tarlada geçtiğini, "insanlar için şifa kaynağı olan enginarın, ailesi için geçim kaynağı olduğunu" söyledi.

Enginar yetiştirmenin kolay bir iş olmadığını vurgulayan Karabin, "Mahsulümüzün tarlada kaldığı, hiç kazanamadığımız yıllar da oluyor ama biz hiçbir zaman vazgeçmedik. Enginar tarlasında yılın hemen hemen tüm aylarında iş var. Ağustos ayında hazırlık döneminden nisan ayındaki hasada getirinceye kadar çok yoruluyoruz. Hasat sonrası kuruyan kökleri ayırıyoruz. Eşimin işi damlama sulama sistemini tamir etmek. Enginarların aralarını beraber sürüyoruz. Üç yılda bir de enginarları yeniliyoruz." diye konuştu.

- "Çocuklarım enginar sayesinde okudular"

Enginardan kazandıklarıyla iki çocuklarını Ankara'da okuttuklarını gururla dile getiren anne Karabin, şunları söyledi:

"Her şeyi çocuklarımıza harcadık, borcumuz mu var umursamadık, uzun bir mücadele dönemi geçirdik ama başardık. Büyük oğlum Hacettepe Üniversitesi Elektronik Mühendisliğinden mezun oldu, çalışmaya başladı. Küçük oğlum ODTÜ Makine Mühendisliği son sınıfta, Allah'a şükür."

Çocuklarının da yıllardır yaz tatillerini tarlada geçirdiğini, halen işlerin yoğun olduğu zamanlarda izin alarak yardıma koştuklarını anlatan Karabin, "Şimdi enginarı daha fazla muhafaza etmek için soğuk hava deposu yapmak istiyorlar. Mühendisler ya, 'onu yapalım bunu yapalım' diyorlar." şeklinde konuştu.

- "Herkes çalışmamıza gıpta ile bakıyor"

Eşiyle yıllardır aynı tarlada çalışmaktan mutlu olduğunu belirten Bülent Karabin (59) de "Herkes eşimle beraber çalışmamıza gıpta ile bakıyor" dedi.

Karabin, geçen yıl 45 bin lira kazandıklarını ancak bu yıl kış şartlarının verimi düşürdüğünü dile getirerek, şöyle konuştu:

"Tanesi 2 liradan alıcı buluyor. Mahsulümüz bu yıl az ama Allah ne verirse satacağız. Eskiye nazaran enginar daha kıymetli, daha çok yayıldı. Artık herkes bunun bir sağlık ürünü olduğunu biliyor. Eskiden sadece Ege Bölgesi bilirdi, şimdi Türkiye'nin her tarafına enginarlarımız gidiyor."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.