İzmir

İzmir'de FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin dava

15:42 04 Mayıs 2017
İzmir'de FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin dava

İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin davanın görülmesine devam edildi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu, 270 kişinin yargılandığı davanın Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki duruşmasına bazı sanıklar ve taraf avukatları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmada savunma yapan tutuklu sanık, eski Astsubay Başçavuş Şadi Kışlar, olay günü saat 21.15'te duyurulan toplanma planı nedeniyle seyre çıktıklarını söyledi.

Telefonla arayan eşinin İstanbul'da köprüdeki olayları anlattığını, bu esnada terör örgütü DEAŞ'ın saldırı ihtimalinin aklına geldiğini savunan Kışlar, "Gemide olmayan bir arkadaşın gönderdiği görüntüde ise FETÖ'cü subayların darbe girişimi haberleri yer alıyordu." dedi.

Gemide telefonların toplatılması ve televizyonların kapatılması emri verildiğini ifade eden Kışlar, komutanlarının yanlarına miğfer ve can yeleği almalarını söylediğini belirtti.

Kışlar, seyir boyunca komutanı dışında kimseden emir almadığını anlatarak, "Kanunsuz olduğunu düşünmediğim için komutanın emirlerini uyguladım. Komutan, 'Açık güvertede kimse bulunmasın' diye emir verdi." şeklinde konuştu.

Mahkeme başkanının, telefonunda tespit edilen ByLock'u sorması üzerine Kışlar, "ByLock listesi, nasıl hazırlandığı bilinmeyen, 'Altında istihbari belgedir, delil olarak kullanılamaz.' yazan bir listedir. Bu listeye göre önce tutuklanan, sonra bırakılan oldu. Excel tablosundan ibaret olan, eklemesi, çıkarması kolay yapılan bir listedir. Hattı ben kullandım, kabul ediyorum. 3 yaşındaki çocuk bile yaramazlık yaptığında, duvarları çizdiğinde kalemi saklamaktadır. Ben telefonu saklamadım, teslim ettim. Masumiyetimin göstergesidir." ifadelerini kullandı.

Tutuklu yargılanan TCG Tayfun Gemisi Komutanı eski Binbaşı Fatih Öztoprak da duruşma öncesinde avukatıyla sağlıklı irtibat kuramadığı için savunmasının hazır olmadığını söyledi.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, İstanbul ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosuna yazı yazılarak Moda Orduevinde yaşanan olaylarla ilgili iddianame düzenlenmişse örneğinin istenmesine ve Ankara'da yürütülen 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin açılan tüm davaların iddianame örneklerinin gönderilmesinin talebine karar vererek duruşmayı 29 Mayıs'a erteledi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.