İzmir

SEGBİS hem zamandan hem paradan tasarruf ettirdi

11:03 02 Haziran 2017
SEGBİS hem zamandan hem paradan tasarruf ettirdi

ÖMER SÜT - Teknolojik imkanların kullanılarak vatandaşların daha hızlı ve etkin bir şekilde yargılanmasını sağlayan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS), bir yandan zamandan tasarruf diğer yandan devlet bütçesine 3 yılda 481 milyon lira katkı sağladı.

AA muhabirinin, Adalet Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgilere göre, duruşmaların sesli ve görüntülü olarak kayıt altına alınmasına, duruşmanın yapıldığı mekanda bulunamayan tarafların video konferans yöntemiyle duruşmaya katılmalarına imkan sunan ve 2013'te faaliyete geçen sistem, sanıkların daha kısa sürede ifade vermesinin önünü açtı. Böylelikle işlerin hızlanması ve birçok farklı kalemden tasarruf edilmesi sağlanmış oldu.

Duruşma salonları ve ceza infaz kurumlarında bulunan sistem sayesinde, duruşma salonuna getirilmeden online olarak ifade veren sanıklar, zaman ve mekan kısıtlaması olmaksızın diğer sanık ve tanıklarla anlık iletişim kurarken, diğer taraftan sanık ve hükümlülerin adliyelere sevklerinin önüne geçilerek olası muhtemel kazalar ve güvenlik sorunları da önlenmiş oldu.

- Türkiye'nin tazminata mahkumiyeti engelleniyor

SEGBİS'le yabancı ülke vatandaşlarını kendi ülkelerindeki duruşmalara katılmaları, yurt dışındaki Türk vatandaşlarının Türkiye'de görülen duruşmalara bu sistemi kullanılarak katılabilmesi sağlandı.

Duruşmaların sesli ve görüntülü kayıt altına alınması, Türkiye'nin de taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde yer alan "Makul sürede hakim önüne çıkarılma", "Kendisine yöneltilen suçlamalar konusunda karar verecek olan mahkeme önünde makul sürede yargılanma" ilkeleri doğrultusunda insan hakları ihlallerini önleyen sistem, Türkiye'nin maddi ve manevi tazminata mahkum edilmesinin de önüne geçti.

- SEGBİS'in bütçeye katkısı 481 milyon lira oldu

2013'te hayata geçirilen proje kapsamında, 592 adliye hizmet binasındaki 2 bin 529 duruşma salonu ile cumhuriyet savcılıklarındaki 289 ifade alma odası ve 6 Bölge Adliye Mahkemesindeki 52 duruşma salonunun yanı sıra 221 ceza infaz kurumuna 543 cihazın kurulumu yapıldı.

90 milyon liraya mal olan sistem sayesinde, 2016 sonuna kadar nakiller, harcırah, araç, akaryakıt ve sigorta giderleri gibi çeşitli kalemlerden tasarruf sağlanarak devletin kasasından 481 milyon liranın çıkmasının da önüne geçildi.

Halen devam eden duruşmalarda kullanılan SEGBİS, Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) yetki kurallarına göre yetkili kullanıcılar tarafından sadece kayıt alınan bilgisayarda izlenilebilirken, ilerleyen zamanlarda merkezi kayıt sisteminin kullanılmaya başlanılmasıyla UYAP kullanılan her yerde yetkili kullanıcılar tarafından duruşma salonunda alınmış olan kayıtların izlenilebilmesi imkanının sağlanacağı belirtildi.

- SEGBİS kaydı delil olarak da kullanılıyor

SEGBİS'le kayıt altına alınan ifade, sorgu işlemleri ve duruşmaların veri taşıyıcı belleklere aktarılarak kanun yoluna müracaat halinde ilgili mercilere gönderilebileceği, bu yolla delil ve belge paylaşımın yapılabileceği, güvenli bir şekilde gizli tanığın dinlenilebileceği kaydedildi. Ayrıca, farklı yerlerden ifade veya savunma alınmasından kaynaklanan mağduriyetlerin de ortadan kaldırıldığı vurgulandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.