İzmir

Suriyeli çocuklara Türk aileler sahip çıktı

12:06 02 Haziran 2017
Suriyeli çocuklara Türk aileler sahip çıktı

TEZCAN EKİZLER - Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan, babaları tarafından terk edilen Suriyeli çocuklara Türk aileler sahip çıktı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 3 yıl önce Hatay'a gelen Kasım ailesi, ülkelerindeki iç savaşın biteceği ümidiyle 4 ay kentte yaşadı. Bu sürede Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün Suriyeliler için verdiği yabancı kimlik numaralarını alan aile, savaşın bitmemesi üzerine İzmir'e göç etti.

İzmir'de kimliklerinin bulunduğu çantayı kaybeden aile için bu olaydan sonra zorlu günler başladı. Kimlikleri olmadığı için sosyal yardım alamayan 7 kişilik ailede çocuklar okula gidemedi.

Tekrar kimlik kartı alabilmek için Hatay'a gitmeleri gereken ancak maddi imkansızlık nedeniyle gidemeyen aile, ekonomik sıkıntılarla mücadeleye etmeye çalıştı. İnşaatlarda seramik ustalığı yapan baba da eşi ve 5 çocuğunu terk edince anne Meyad Kasım (28), çocuklarının sorumluluğunu tek başına sırtladı.

Lokantada bulaşıkçılık yapan anne, kirasını ödeyemeyince ev sahibinin isteği üzerine evi boşalttı. Beş çocuğu ile parklarda yaşam mücadelesi veren anne Kasım'a, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı sahip çıktı.

Giyim ve gıda desteğinde bulunan İHH yetkilileri, ailenin yeniden yabancı kimlik numaralarını çıkartması için girişimde bulundu.

Meyad Kasım'ın Hatay'da yabancı kimlik numaralarını çıkartmasına kadar 5 çocuğundan dördüne Türk aileleri sahip çıktı.

- "Çocuklarımdan ayrı kalmak beni üzüyor"

Meyad Kasım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halep'teki savaşta çok zor günler yaşadıklarını, Türkiye'nin kendisine ve ailesine en zor günlerinde kucak açtığını söyledi.

Ailesiyle İzmir'e geldikleri ilk günü hala dün gibi hatırladığını anlatan Kasım, "5 çocuğumla sokakta kaldım. Çocuklarımı bir süredir Türk aileleri misafir ediyor. Anne yüreğim bu duruma üzülüyor ama çocuklarım adına mutluyum, iyi bakılıyorlar. Bir tek en büyük oğlum yanımda, diğer dört kızıma üç Türk ailesi bakıyor. Onlara çok teşekkür ediyorum. Çocuklarımı sık sık telefonla arıyorum. Haftada bir gün görmeye gidiyorum. Onlardan ayrıldıktan sonra dakikalarca ağlıyorum. Kimliklerimizi yeniden çıkardığımızda çocuklarımı alacağım." diye konuştu.

Savaşın ardından önce Suriye'de, ardından da ekonomik sıkıntılar nedeniyle İzmir'de evsiz kaldıklarını kaydeden Kasım, savaş sonrası çocuklarını da alıp ülkesine dönmek istediğini kaydetti.

Kasım, Türk yetkililerden kaybettikleri kimlikleri çıkartmak için yardım talep etti.

- Türk aileler kucak açtı

İHH İzmir Kadın Kolları Başkanı Elif Sağıroğlu da ilk günden bu yana aileye her türlü yardımı sağladıklarını söyledi.

Sağıroğlu, kendisinin de bir anne olduğunu, 5 çocuğun Basmane gibi bir yerde sokakta kalmalarına yüreğinin dayanmadığını belirterek, şöyle konuştu:

"Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkilileri, ailenin kimlikleri olmamasından dolayı bir şey yapamayacakların bildirdi. Kaymakamlığın bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma Vakfı ise yardım için bir adres istedi. Sosyal medyadan '5 çocuklu bir aile açıkta kaldı, bu çocuklara ev sahipliği yapmak isteyen var mı?' diye sordum, 3 aile 'Biz varız.' dedi. Tuğba Hanım, 2 çocuğumuzu, bir öğrenci evinde kalan kızımız bir çocuğu, müftü beyimiz de açıkta kalan diğer çocuğu evine misafir olarak aldı."

Annenin ve çocukların yeniden kimliklerine kavuşmasıyla hayatlarının rahatlayacağına işaret eden Sağıroğlu, yetkililerinden bu konuda aileye destek vermelerini istedi.

Ailenin 9 yaşındaki "Delal Sabır" ve 3 yaşındaki "Gina Sabır" isimli çocuklarını Yeşilyurttaki evinde misafir eden Tuğba Poyraz (38), onları çok sevdiğini anlattı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.