İzmir

Zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerin aşılattırılması kanunu tasarısı

13:45 05 Haziran 2017
Zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerin aşılattırılması kanunu tasarısı

İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) gönderilen, "3573 sayılı zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerin aşılattırılması" hakkındaki kanun tasarısının onaylanması halinde üreticiyi zor durumda bırakacağını ileri sürdü.

Özcan, İzmir Adliyesi'nde yaptığı açıklamada, kanun tasarısıyla zeytinlik sahaların bulunduğu illerde valinin başkanlığında "Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu"nun oluşturulacağını belirtti.

Tasarı yasalaştığı takdirde kurulun, muğlak bir "kamu yararı" kavramıyla, zeytinlik sahalarında sanayileşme, madencilik, tesisleşme ve yapılaşma faaliyetine karar verebileceğini iddia eden Özcan, zeytinliklerin akibetinin yatırım ağırlıklı bakanlıkların kararına bırakıldığını ileri sürdü.

Tasarıda zeytinlik, mera ve kıyılara ilişkin maddelerin geri çekilmesi yönündeki önergelerin tümünün reddedildiğini savunan Özcan, şunları kaydetti:

"Kanun tasarısının 2. maddesinde zeytinlik alanlar daraltılmakta, bir dekar alanda en az 15 kültür çeşidi veya yabani zeytin bitkisi bulunmuyorsa o yer 'zeytinlik saha' sayılmamaktadır. Ülkemizde zeytinlikler küçük ve dağınıktır. Bu hüküm ile zeytinliklerin en az yüzde 70'inin zeytinlik vasfından çıkarılabileceği tahmin edilmektedir. Düzenleme ile artık zeytin üreten köylünün, üreticinin, küçük alanlarda bulunan zeytinliği zeytinlikten sayılmayacak, hiçbir hak ve teşvikten yararlanamayacak, büyük işletmelerin daha da güçlenmesi sağlanacaktır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.