İzmir

Marmara depreminin 18. yılı

13:26 15 Ağustos 2017
Marmara depreminin 18. yılı

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Gürkan Erdoğan, Türkiye'deki yapıların önemli bir kısmının kaçak ve mühendislik hizmeti almadan üretildiğini bildirdi.

Erdoğan, 1999 Marmara depreminin 18. yılında İMO İzmir Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısında Marmara depreminin yaklaşık 20 bin insanın ölümüne, binlercesinin yaralanmasına ve milyarlarca liralık ekonomik kayba yol açtığını belirtti.

Depremin ardından tedbirler konusunda birçok şeyin konuşulduğunu ve gündeme alındığını ancak uygulanmadığını savunan Erdoğan, depreme karşı yapı stokunun güvenli hale getirilmesi iddiasıyla başlatılan kentsel dönüşüm uygulamalarının yeni sorun alanları ortaya çıkarttığını söyledi.

Türkiye'nin deprem kuşağında olduğuna işaret eden Erdoğan, "Yapılarımızın önemli bir kısmı kaçak ve mühendislik hizmeti almadan üretilmiştir. Deprem yönetmelikleri uygulanmıyor, yapı denetim mekanizması işlemiyor. Ticari kaygı teknik kaygının önüne geçiyor. Afet bir doğa olayının kendisi değil, doğurmuş olduğu sonuçtur. Doğanın kendi kuralları her zaman işleyecektir. Önemli olan yaşanacak olayları afete dönüştürmeyecek yapıların üretilmesi ve sağlıklı bir çevrenin yaratılmasıdır." ifadelerini kullandı.

Afet gönüllülerinin oluşması için çaba sarf ettiklerini ifade eden Erdoğan, "Gölcük depreminden şunu biliyoruz. Depremin ilk saatinde kimse bizim yardımımıza gelmeyecek. İlk 1 saatte komşumuz bizim yardımımıza gelecek. Komşumuzun, muhtarımızın bilinçli olması, afet toplanma alanlarında gerekli ilk yardım malzemelerinin bulunması afete karşı koymamız açısından çok önemli. İlçe belediyeleriyle yoğun bir çalışma içerisindeyiz." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.