İzmir

Ege Ekonomik Forumu

12:33 25 Ekim 2017
Ege Ekonomik  Forumu

Başbakan Binali Yıldırım, "Bir ülkenin fazla kalkınmasının tek başına bir anlamı yok, etrafındaki ekosistem aynı şekilde kalkınmamışsa bugün yaşadıklarımızı yaşarız. Ortadoğu'da yaşadıklarımızın sebebi budur. Dünyadaki büyümenin adil bir bölgesel dağılıma geçememiş olmasıdır. Refahın dağılımı adil olsaydı ne DEAŞ olurdu ne başka terör örgütleri olurdu." dedi.

Başbakan Yıldırım, Ekonomik Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, Ege'nin tarih boyunca bereketli coğrafyası sayesinde her zaman ve her dönem ekonomisinin canlı olduğunu belirterek, ilk ihracatın yapıldığı bölgenin Cumhuriyet'ten önce de ekonominin belkemiği niteliğinde olduğunu ifade etti.

Yıldırım, "Ege son 15 yılda tekrar tarihi misyonuna yakışır şekilde yatırımla büyüme stratejisine uygun olarak önemli mesafe aldı. 2002'de 4 milyar dolar olan bölge ihracatı bugün 14,5 milyar dolara yükselerek, genelin üzerinde bir trend yakaladı." diye konuştu.

Bölgedeki 10 ilin üretim gücündeki artışla bir başarı hikayesi yazdığını, 21. yüzyılda daha büyük değişim ve dönüşümü başaracağına da inandıklarını vurgulayan Yıldırım, bölgenin yeni teknolojiler, sanayi 4.0, yapay zeka, bilgi iletişim alanındaki yenilikler, rüzgar ve güneş enerjisi, alternatif enerji kaynakları gibi alanlarda ciddi potansiyeller barındırdığını anlattı.

- Avrupa'nın en büyük limanı

Başbakan Yıldırım, "Gelecekte biyoteknoloji, sağlık ve organik tarım, bugüne göre daha çok konuşulan, aranan sektörler haline gelecek. Ege Bölgesi tüm bu alanlarda Türkiye'nin merkezi olmaya adaydır. İklimiyle, potansiyeliyle ve yetişmiş dinamik insan kaynağıyla bunu rahatlıkla başarabilir. Unutmayalım Ege hala tarımda bir numaradır, üretimde belli ürünlerde lider konumdadır. Dünyayı dönüştürecek yeni teknolojiler de ülkemizin en önde giden bölgesi olmaya devam edecektir. Ege Bölgesi ve şehirleri, tarih boyunca bir lojistik merkez oldu. Konumu itibarıyla 21. yüzyılda da görkemine yakışır bir şekilde yine bir lojistik merkez olmaya adaydır. Avrupa'nın en büyük limanlarından biri olacak Çandarlı Limanı ve limana bağlanan otoyol şu an yapılıyor. Gelirken uçaktan baktım, bütün yol izi Çandarlı'ya kadar çıkmış. Menemen girişine kadar yapılmıştı. Ondan sonra 70 kilometrelik bölüm de yapılmaya başlandı. Bu Ege'nin geleceğine hazırlıktır." değerlendirmesinde bulundu.

- "Ekonomi birleştirir"

İstanbul İzmir Otoyolu Belkahve-Manisa bölümünün büyük oranda tamamlandığını, İzmir-Manisa arasındaki Sabuncubeli Tüneli'nde artık ince işlerinin yapıldığını, Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi'nde Uşak Eşme'ye kadar ihalesinin neticelendirildiğini aktaran Yıldırım, bu projelerle Türkiye'nin 3 büyük şehrinin birbiriyle hızlı tren ağı ve otoyollarla bağlanacağını bildirdi.

Bölgede birlikte kalkınmaya istekli olduklarını ifade eden Yıldırım, şunları söyledi:

"Komşu Yunanistan ile ekonomik ticari ve turizm ilişkilerini geliştirmeye devam ediyoruz. Ekonomi birleştirir. Evet ekonomi birleştirdiğine göre daha çok ekonomiyi konuşacağız daha çok olumlu gündeme yoğunlaşacağız, ihtilafları daha az konuşacağız, onlar da zamanı geldikçe mutlaka çözülecektir. Aynı coğrafyadayız, aynı kaderi paylaşıyoruz, gelecek kuşakların daha iyi şartlarda yaşaması için bizim sorumluluğumuz var. Bunu yerine getirmemiz lazım.

21. yüzyıldaki ekonomik yükselişimiz bölgede birlikte olmaktan geçer. Bir ülkenin fazla kalkınmasının tek başına bir anlamı yok, etrafındaki ekosistem aynı şekilde kalkınmamışsa bugün yaşadıklarımızı yaşarız. Ortadoğu'da yaşadıklarımızın sebebi budur. Dünyadaki büyümenin adil bir bölgesel dağılıma geçememiş olmasıdır. Refahın dağılımı adil olsaydı ne DEAŞ olurdu ne başka terör örgütleri olurdu. Onun için gelişmiş ülkelerin terörle mücadelede göz ardı ettiği bir şey var. Terörle mücadele sınırları kapatmakla olmaz veya terör risklerini etkisiz hale getirmekle de olmaz, bunlar geçici tedbirlerdir. Kalıcı tedbir, bölgeler arası refah farkının ortadan kaldırılması ve küresel barış ve kardeşliğin tesis edilmesidir."

(Sürecek)

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.