İzmir

Şeyma’ya hayat veren öğretmen

06:49 08 Nisan 2018 1 Yorum Var
Şeyma’ya hayat veren öğretmen

‘Yürüyemez’ denilen 9 yaşındaki Şeyma Aşçı, okuluna yeni atanan Fırat öğretmenin çabaları sayesinde tek başına yürüyebilecek hale geldi.

Üniversiteden mezun olmasının ardından önce İstanbul’da, sonra da  İzmir’de zihinsel engelli, otizmli, down sendromlu çocukların eğitim gördüğü özel eğitim uygulama merkezinde görev alan öğretmen Fırat Keser, ulusal ve uluslararası projelerle özel eğitme ihtiyaç duyan engelli çocukların hayatına katkı sunuyor. İzmir Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Özel Eğitim Uygulama Okulu’na geçen yıl tayin olan Keser, yürüme zorluğu nedeniyle tekerlekli sandalyeyle okula gelen 2. sınıf öğrencisi Şeyma Aşçı’nın yürütülmeye çalışıldığına kıpırdanma göstermesi üzerine harekete geçti. Önce farklı illerde yaşayan fizyoterapist arkadaşlarına ulaşarak  durumu anlatan Keser, onlara Aşçı’nın sağlık raporu ve ayaklarını nasıl kullandığını, hangi açıyla adım atmaya çalıştığını içeren videolarını gönderdi. Bazılarının “yürüyemez”, “çok zor, çok emek ister” sözlerine rağmen  vazgeçmeyen Fırat öğretmen, önerdikleri egzersizleri yapabilmek için Aşçı’ya özel yürüme yeleği ve egzersiz yatağı tasarladı. Okulun basketbol sahasının bir ucundan diğerine halat çeken Keser,  Aşçı’nın bedenine özel yapılan yürüme yeleğini giyen Aşçı’yı bu halata bağlayarak onun yürüme egzersizi sırasında halattan güç almasını sağladı. Keser, yürüyüş antrenmanlarından sonra da Aşçı’ya emniyet kemerli yatakta  egzersizler yaptırdı. Öğrencisinin normal temposundan daha fazla enerji harcadığını gören  Keser, bu durum için de diyetisyene başvurdu. Keser, özel bir diyet programı  uygulatarak Aşçı’nın enerjisini korumasını sağladı. Teneffüslerde, derste, her fırsatta günde 2 saatten fazla yürüme  egzersizi yaptırdığı  Aşçı, iki aylık emek sonrasında tek başına, kimseden destek almadan ilk adımını attı.

Özel ekipman kurdu

Fırat öğretmen okulun basketbol sahasına özel hayat yaptırdı. Yürüme yeleğini giyen Şeyma bu halata bağlanarak yürüme egzersizleri yapıyor. Fırat öğretmen “Şeyma’dan beklentim vardı ama ben de bu kadar kısa sürede adım atabileceğini düşünmüyordum” dedi.
 

YORUMLAR

1 Yorum Var
  • mehti asci 6 yıl önce Şikayet Et
    Canim kizimin bize hediyeso olur insallah
    Cevapla İlk beğenen sen ol
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.