İzmir

Yeni Nesil Gazetecilik Eğitimi

12:23 27 Nisan 2018
Yeni Nesil Gazetecilik Eğitimi

Anadolu Ajansı Yeni Medya Haberleri Yayın Yönetmeni Mustafa Fuat Er, gelişen teknoloji ile yeni nesil gazeteciliğin ortaya çıktığını, gazete, radyo ve televizyonların eski konumlarında olmadığını belirterek "Web 2.0 ile sosyal network gerçekleşti. Okunan haberin altına yorum yapma imkanı doğdu." dedi.

Er, Basın İlan Kurumu (BİK) İzmir Şube Müdürlüğü, İŞKUR İzmir İl Müdürlüğü ve Ege Üniversitesi (EÜ) İletişim Fakültesi iş birliğiyle düzenlenen "Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programı" kapsamında ders verdi.

EÜ İletişim Fakültesinde gerçekleşen derste sunum yapan Er, katılımcılara Anadolu Ajansının haber ilkeleri konusunda bilgiler vererek yeni medyanın hem imkanlar sunduğunu hem de çok ciddi meydan okumalara neden olduğunu vurguladı.

- Web 2.0 ile sosyal network

Er, geçmiş dönemlerde haber denildiğinde insanların akıllarına gazete, radyo ve televizyonların geldiğini, Web 2.0'ın hayata geçmesiyle haber anlayışında değişiklik yaşandığını aktararak şunları söyledi:

"Gazete, radyo ve televizyonlar hala var ama eski konumlarında değiller. Akşam haberlerini beklediğimiz bir televizyon yok, 24 saat yayın yapan haber kanalları var. Sıcak gelişmeler için ertesi günün gazetesini beklemiyoruz. Radyo var ancak otomobillerde dinleniyor. Web 2.0 ile sosyal network gerçekleşti, okunan haberin altına yorum yapma imkanı doğdu. Eskiden doğrudan haberi verdiğiniz için kusursuz bir otoriteydiniz artık söylediğiniz her şeye dikkat etmeniz gerekiyor. Sizin açığınızı fark eden biri altına yorum yazarak sizi ifşa edebilir."

Sosyal paylaşım sitelerinin insan hayatında yer almasıyla sosyal medya haberciliğinin oluştuğuna dikkati çeken Er, insanların hesaplarından fotoğraf, video ve metin paylaşımı yaparak televizyonlardan önce bildirim yapabildiğini anlattı.

Er, sosyal medyadaki paylaşımların teyit edilmesi gerektiğini, bu alanın çok yeni olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

"Bir yerde uçak düştüğüyle ilgili paylaşım görüyorsunuz, bunu paylaşan kişiye ulaşarak kendisinin gerçekten orada olduğunu anlamanız gerekiyor. Bunun için o kişiden bulunduğu noktayı ve olay yerini gösteren daha fazla fotoğraf istemeniz gerekli. Sosyal medyada paylaşılan bir olayın gerçekliğini doğrulama konusu tüm dünya için çok yeni, burası sizin önünüzü açacak bir alan olabilir."

Anadolu Ajansının sosyal paylaşım sitelerini kullanımı hakkında bilgiler veren Er, katılımcılara yapılan paylaşımlarla ilgili örnekler gösterdi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.