İzmir

Erken evre kansere Uzakdoğu çözümü

12:04 30 Temmuz 2018
Erken evre kansere Uzakdoğu çözümü

Türk hekimler, Uzakdoğu'da sindirim sistemi erken evre kanser hastalarında kullanılan endoskopik yöntemi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde uygulamaya başladı.

Erken evre mide kanserlerinde ve Akalazya hastalarında dünyada ilk endoskopik müdahaleyi uygulayan doktorlardan Koreli Prof. Dr. Joo Young Cho, İstanbul ve İzmir'de konferanslar verdi, Türk hekimlerle bir araya geldi.

Türk Gastroenteroloji Derneği iş birliğiyle düzenlenen organizasyon kapsamında Cho, Türk hekimlerle İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki canlı ameliyatlarla da cerrahi müdahaleye gerek bırakmayan İleri Endoskopik Teknik (ESD) uygulamasını anlattı.

Cho, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllardır Türk ve Koreli endoskopi uzmanlarının iş birliği yaptığını, bu kapsamda çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Daha ileri bir Uzakdoğu tekniği olan yöntemlerinin öncelikle yemek borusu ile mide arasındaki kapağın açılmaması nedeniyle yutma güçlüğüne neden olan Akalazya hastalığının tedavisinde kullanıldığını anlatan Cho, erken evre kanserler için de aynı yöntemden yararlanabildiklerini söyledi.

- Özellikle kalın bağırsak kanseri hastaları için sevindirici

Joo Young Cho, söz konusu yöntemle yarasız ameliyat yapılabildiğini belirterek, hastanın da çabuk iyileştiğini anlattı.

ESD ve daha da ileri bir teknik olan POEM'in yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsak kanserlerinde uygulanabileceğini kaydeden Cho, şu bilgileri verdi:

"Kanser vakalarında da kanser vakası olmayanlarda da endoskopik yöntemi kullanabiliyoruz. Zaten gelecekte açık ameliyattan ziyade kapalı yöntemler uygulanacak, endoskopik tedaviler yapılacak. Şimdi tüm sindirim sisteminde kapalı yöntemlerden yararlanabiliyoruz. Erken evrede teşhis önemli, ilerlemiş vakalarda sıkıntı yaşanabiliyor."

Uzakdoğu'da kullanılan tekniğin yavaş yavaş dünyaya yayıldığını da belirten Cho, "Türkiye'de kalın bağırsak vakaları diğer ülkelere göre yüksek. Kalın bağırsak ameliyatı açık şekilde yapılırsa 2 hafta boyunca hastanede kalması gerekir, endoskopik yapılırsa 3 gün içinde hasta taburcu edilebilir." dedi.

- Hastaya da doktora da kolaylık sağlıyor

Türkiye Gastroenteroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hale Akpınar da özellikle sindirim sistemi hastalıklarında Uzakdoğu'da popüler hale gelen kapalı yöntemlerin hem hastaya hem de doktora kolaylıklar sağladığını belirtti.

Türkiye'den hekimleri de Uzakdoğu'ya göndererek konuyla ilgili bilgi sahibi olmasını sağladıklarını kaydeden Akpınar, hastaya kesin çözüm aradıklarını belirtti.

Akpınar, endoskopik müdahalenin büyük rahatlık sağladığını, komplikasyonlarının düzeltilebilir olduğunu anlatarak, "Hasta ameliyat riskinden kurtulmuş oluyor. Endoskopinin gerçekten büyük avantajları var. Gastroenterologların en önemli fonksiyonlarından birisi hastanın yemek borusunda midesinde var olan erken dönemdeki kanserlerin endoskopik olarak cerrahiye gerek kalmadan tedavi edilmesi ve öncül lezyonların da erken tanı alarak erken dönemde çıkarılması. Bunu da yeni yöntemle sağlayabiliyoruz." diye konuştu.

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi yöneticileri de erken evre kanser hastalarında ESD tekniğini kullanmaya başladıklarını, amaçlarının gelişmiş tıp yöntemlerini hekim ve hastanın rahatlığı için kullanmak olduğu bilgisini verdiler.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.