İzmir

Türkiye ve Batı ilişkileri

15:19 03 Ağustos 2018
Türkiye ve Batı ilişkileri

Ege Üniversitesi (EÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Siret Hürsoy, Türkiye ile ABD arasında yaşanan gerginliğe ilişkin, "Batı artık Türkiye ile seviyeli bir kurumsal ilişki içerisine girmek zorundadır." dedi.

Hürsoy, AA muhabirine, ABD ile Türkiye arasındaki ilişkileri değerlendirdi.

Her iki tarafın, terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla yargılanan ve ev hapsinde tutulan ABD'li din adamı Andrew Craig Brunson meselesinde uluslararası ilişkilerde tehdit ve mütekabiliyet kıskacına sıkıştığını belirten Hürsoy, artan gerginlikte bunu bir "bahane" olarak gördüğünü aktardı.

Gerginliğin ardında yatan 3 temel sorun olduğunu ifade eden Hürsoy, bunları da "ABD'nin FETÖ darbe girişiminde parmağı olduğu ve buna rağmen FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'i Türkiye'ye iade etmedeki isteksizliği", "Suriye ve Kuzey Irak'ta Türkiye ile ABD çıkarlarının çatışması", "Türkiye'nin Batı'nın iki temel yapılanması olan NATO ve AB ile pek çok konuda ters düşmesi" olarak sıraladı.

Türkiye-ABD ilişkilerinin bu sorunların çözülmesiyle düzeleceğini savunan Hürsoy, şu görüşleri dile getirdi:

"ABD'nin Türkiye'yi kaybetme gibi bir noktaya geleceğini düşünmüyorum. Diplomatik yollarla görüşmeleri sürdürerek, hukuk ilkeleri çerçevesinde müzakereler yürütülerek 'stratejik ortaklık' kavramının içi doldurulmalıdır. Batı artık Türkiye ile seviyeli bir kurumsal ilişki içerisine girmek zorundadır.

- Çözüm yolu rasyonellik

Türkiye, ABD ve Rusya arasında bir denge politikası izlemektedir. Türkiye uluslararası sistem içerisinde çıkarlarını gözeterek alternatifsiz olmadığı noktasında rasyonel bir dış politika izlemektedir. Brunson sorunu aslında bir fırsata dönüştürülerek Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerin daha çok karşılıklı ve bahsettiğim temel sorunların çözülebileceği bir zemine taşınacağına inanıyorum. Aksi taktirde bu sürtüşme her iki tarafa da büyük zararlar verecek düzeye ulaşmıştır."





YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.