İzmir

Ormanın içindeki tarihi hazine

16:03 03 Eylül 2018
Ormanın içindeki tarihi hazine

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Karabel Geçidi bölgesindeki 33 asırlık kabartmanın korunması konusunda vatandaşların dikkatli olmasını istedi.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamaya göre, İzmir Orman İşletme Müdürü Erdal Şahan, Kemalpaşa ilçesini Torbalı'ya bağlayan bölgedeki tarihi kabartma ve çevresinde incelemede bulundu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Şahan, yaklaşık 33 asır önceye tarihlenen ve bir kaya üzerine kazılan 2,5 metreye 1,5 metre boyutlarındaki kabartmanın eşsiz bir tarihi eser olduğunu, bu esere ev sahipliği yaptıkları için mutluluk duyduklarını kaydetti.

Ormanların da tarihi eserlerin de nesilden nesile aktarılması gerektiğine işaret eden Şahan, "Maalesef tüm uyarılara, yazılı ve görsel basında yapılan haberlere rağmen bazı duyarsız vatandaşlar, nasıl ormanlarımıza çöp, moloz döküyor ya da ihmal, dikkatsizlik sonucu yangın çıkarıyorsa bu güzel tarihi eserlere de zarar veriyor. Bu yüzden her şeyin başı eğitimdir, ağaç yaşken eğilir." ifadelerini kullandı.

Açıklamada, sağ elinde yay, sol elinde mızrak tutan erkek figürü ile 3 satırlık Luvice yazı bulunan kabartmaya birkaç yıl önce asit atıldığı, dinamit yerleştirmek amacıyla olduğu tahmin edilen 10 santimetrelik delik açıldığı, yazılar ve rölyefteki yazıların kaybolduğu hatırlatıldı.






YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.