Kahramanmaraş

Kahramanmaraş Ceviz Çalıştayı

17:47 21 Ekim 2015
Kahramanmaraş Ceviz Çalıştayı

Cevizde, Türkiye'nin önemli üretim merkezi olarak gösterilen Kahramanmaraş'ta, 1. Ceviz Çalıştayı düzenlendi.

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ), İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Çağlayancerit Belediyesi işbirliğinde düzenlenen Kahramanmaraş Ceviz Çalıştayı, Çağlayancerit ilçesinde gerçekleştirildi.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, belediye sosyal tesislerinde düzenlenen çalıştayda yaptığı konuşmada, cevizin sağlık açısından önemini değerlendirdi.

Cevizde, KSÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sütyemez'in önemli çalışmalar yürüttüğünü dile getiren Deveci, cevizin insan sağlığı açısından önemine ilişkin şunları kaydetti: "Cevize baktığımızda tazeyken yeşil kabuğu kafanın derisine tekabül ediyor. Sert kısmı kafatasının içindeki ince zar, onun altında da sıvı, onun da içinde yüzen beyin vardır. Ceviz beynimiz gibi duruyor. Cevizde bir çok mineral vardır ve vitamin bakımından zengindir. Mehmet Öz'ün de dediği gibi günde bir avuç ceviz yemeniz gerekiyor."

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu ise çalıştayın kente önemli katkılarının olacağını söyledi.

Önümüzdeki yıl içerisinde su ürünleriyle alakalı çalıştayın da çalışmalarını yürüttüklerini aktaran Emiralioğlu, çalıştay ve panellerin kentin ürünlerini tanıtmada faydasının olduğunu belirtti.

Çağlayancerit'in ceviz ile olan tarihinin çok eskilere dayanmakta olduğuna dikkat çeken Emiralioğlu, "Ceviz meyvesi yanında yağ ve oymacılık alanında önemli katkılarda bulunmuştur. Çağlayancerit cevizi 'Maraş 18' cevizi olarak tescillenmiştir. Türkiye genelinde önemli bir yeri vardır. İlimiz ceviz sektörü bakımından iyi fakat yeterli değil daha ceviz dikilecek çok alan var. Biz bu katma değerimizin ilimizde kalmasını DOĞAKA gibi desteklerden yararlanarak bu katma değerin ilimizde kalmasını son derece önemsiyoruz'' dedi.

DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız da bölgenin gelişmesini ve kalkınmasını hedeflediklerini, faaliyetlerine de hızla devam ettiklerini söyledi.

Yatırımların artırılması, kamu kuruluşları ve özel sektörün birlikte hareket etmesiyle bölgenin kalkınmasına destek verdiklerini dile getiren Yıldız, projelerin artarak devam edeceğini sözlerine ekledi.

Çalıştay, akademisyenler, özel sektör temsilcileri ve çiftçilerin, yetiştiriciliğin püf noktaları, cevizin insan sağlığı için önemi, cevizin muhafazası işlenmesi ve paketlenmesi konularındaki sunumlarıyla devam etti.

Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, konuşmacılara ceviz oyması sandık hediye etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.