Kahramanmaraş

Alman Patriot Birliği'nin görev süresi sona erdi

18:54 17 Kasım 2015
Alman Patriot Birliği'nin görev süresi sona erdi

Kahramanmaraş'ta konuşlu Alman Patriot Hava Savunma Birliği'nin 3 yıllık görev süresi, düzenlenen törenle son buldu

Suriye'den gelebilecek olası saldırılara karşın Kahramanmaraş'ta konuşlu Alman Patriot Hava Savunma Birliği'nin 3 yıllık görev süresi, düzenlenen törenle sona erdi.

Türkiye'nin NATO'dan talebi üzerine Ahir Dağı eteğindeki Gazi Kışlası'na konuşlandırılan patriot hava savunma sistemindeki Alman askerler, törenin ardından buradaki görevlerine veda etti.

Kışladaki tören, Türk ve Alman askerlerinin yerlerini alması ile başladı. İki ülkenin milli marşlarının ardından saygı duruşunda bulundu.

Adana 6. Mekanize Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Osman Erbaş, törende yaptığı konuşmada, NATO'nun "Active Fence Turkey" harekatı kapsamında, Gazi Kışlası'ndaki 3 yıllık kritik görevin başarıyla yerine getirildiğini söyledi.

NATO'nun ittifak sınırları boyunca gelecek her türlü saldırıya karşı dayanışmanın somut bir göstergesi olan görevin başarıyla son bulduğunu ifade eden Erbaş, şunları kaydetti:

"Patroit konuşlanmasının başladığı 2013'den bugüne kadar NATO'nun, Türkiye'nin topraklarını hedef alacak şekilde Suriye'den herhangi bir balistik füze ateşlenmemiş olması, harekatın kararlılık ve caydırıcılık yönünde ne denli başarılı olduğunu kanıtlamaktadır. Bu başarının temelinde evsahibi Türkiye ile hareket görevi icra etmek üzere patriot füze savunma sistemlerini gönderen müttefiklerimizin tam bir profesyonellik anlayışı içinde gerçekleştirildiği güçlü bir iş birliği yatmaktadır."

Alman Patriot Birliği'ndeki askerlerin görevlerini örnek seviyede bir başarıyla yerine getirdiğini içtenlikle belirtmek istediğini dile getiren Tümgeneral Erbaş, Almanya Federal Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri'nin, güçlü ve güvenilir bir müttefik olduğunu yalnızca bu görevde değil, geçmişte de Türkiye'nin savunma ihtiyaçlarını destekleyerek kanıtlamış olduğunu sözlerine ekledi.

Alman Silahlı Kuvvetleri Harekat Görev ve İdare Komutan Yardımcısı Tümgeneral Thorsten Poschwatta ise patriot hava savunma sisteminin, görev sürecinde 982 gün 11 saat ve 6 dakika aralıksız olarak çalıştığı bilgisini paylaştı.

Hava savunma birlikleri için büyük ve yorucu bir görev olan "Active Fence Turkey"nin, kurumlarının kendisini geliştirmesi için mükemmel bir fırsat olduğunu vurgulayan Poschwatta, askerlerinin önemli görevi başarıyla sonlandırdığını bildirdi.

Görevin başlarında aldıkları ilk raporlarda "sabit ve uzun vadeli bir görev için bu silah sistemiyle yeterince tecrübenin mevcut olmadığı"nın bahsedildiğine dikkati çeken Tümgeneral Poschwatta, şöyle devam etti:

"Aldığımız eğitimler büyük bir oranda sadece kısa vadeli savunma tatbikatlarıydı. Fakat 'Active Fence Turkey' görevinin amacı, kısa bir zaman içerisinde çok sayıda balistik füze ve hava araçlarını imha etmek değildi. Görev sırasında iki tarafın da karşılıklı olarak memnun olacağı ve çalışabileceği bir yol burada kısa bir zamanda bulunmuştur. İki taraf için de görev bitmiş olsa da dostlukların devam edeceğinden eminim."

Thorsten Poschwatta, asıl görevlerinin tüm askerlerin evlerine döndüğünde bitmiş olacağını da sözlerine ekledi.

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann da görev süreleri boyunca Alman Patriot Birliği'nin 7 gün 24 saat görev yaparak, NATO misyonunda kendini kanıtladığını savundu.

Türk halkının ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin büyük desteğiyle başarılı bir misyonu tamamladıklarını ifade eden Erdmann, "Ortak irade ve çabayla burada görev yapan askerlere güvenli bir çalışma ortamı ve baştan beri kendilerini iyi hissettikleri yaşam koşulları yarattınız. Hepinize en derin saygı, takdir ve teşekkürlerimi ifade ediyorum" diye konuştu.

Törende, 5. Zırhlı Tugay Komutan Yardımcısı Kurmay Albay Uzay Şahin ve Albay Josef Ipfelkofer de birer teşekkür konuşması yaptı.

Tümgeneral Erbaş, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın teşekkür belgesini, Almanya Genelkurmay Başkanı'na iletilmek üzere General Poschwatta'ya takdim etti.

Her iki ülkenin askeri yetkilileri, görevlerinin anısına birbirlerine plaket verdi.

Törene, Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yabanoğlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Muharrem Erantepli, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Baro Başkanı Vahit Bağcı ile İl Müftüsü Muhammed Gevher ve diğer ilgililer katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.