Kahramanmaraş

Enerji-İş Sendikası Genel Başkanı Altunsoy:

14:23 15 Mart 2016
Enerji-İş Sendikası Genel Başkanı Altunsoy:

Enerji-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmud Altunsoy, "1980 ihtilalini yapanlar, cuntacılara kuklalık yapanlar 1982 yılında öyle bir anayasa hazırladılar ki enerji sektöründe bilhassa alternatif sendikaya mahal vermediler" dedi.

Altunsoy, Enerji-İş Elbistan Temsilciliğince Afşin Elbistan Linyitleri (AEL) İşletme Müdürlüğü sinema salonunda işçilerle bir araya geldi. Burada konuşan Altunsoy, 3 yıl önce kurdukları alternatif sendikalarını enerji sektörüne armağan ettiklerini söyledi.

Türkiye'deki klasik sendikalardan ayrı olarak daha aktif bir biçimde, işçiler için verimli çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Altunsoy, "İşçi kardeşlerimiz adına, onurlu bir mücadele adına 19 Nisan 2013 tarihinde Enerji İşçileri Sendikasını kurarak tüm Türkiye'deki enerji sektörüne armağan ettik. Hiçbir platformda işçiyi temsil etmeyen, her geçen gün daha da beter hale getiren mevcut sendikanın sayesinde Enerji-İş Sendikası kuruldu. 53 yıl sonra buraya ilk defa alternatif ve yetkili, işçiler için toplu sözleşme yapabilecek bir sendika geldi. Elde edilen başarı bizim değil işçi kardeşlerimizindir" diye konuştu.

Toplumun en zayıf kesiminin işçi tabakası olduğunu ifade eden Altunsoy, işçilerin ezilen kesim olduğunu belirtti.

1980 ihtilali dönemindeki sendikacılık faaliyetleri ve 1982 anayasasına değinen Altunsoy, "1980 ihtilalini yapanlar, cuntacılara kuklalık yapanlar 1982 yılında öyle bir anayasa hazırladılar ki enerji sektöründe bilhassa alternatif sendikaya mahal vermediler. İşçinin eskiden bir sendikaya üye olması için noter şartı vardı. İşçi o dönem noter masrafını ödeyecek ki bir sendika tercihi yapabilsin" dedi.

- "İşçiyi iyi temsil eden sendika yoluna devam eder"

İşçilerden kendilerine sadece bir toplu sözleşme dönemi için fırsat vermelerini isteyen Altunsoy, şunları kaydetti:

"Bir şeyleri değiştiremeyeceğimizi görürseniz, kimse babanızın oğlu değil, en doğal hakkınızı kullanarak sendikadan istifa edebilirsiniz. Bir toplu sözleşme dönemi iki yıldan ibarettir. Hiç bir şey yapmasak dahi işçiyi bundan daha kötüye götüremeyiz. Toplu sözleşmelerde bir kazanım elde edilemedi, bir şey alamadık. Yine işçi bir şey kaybetmiş olmaz. Devletin vermiş olduğu zam uygulanıyor. İşçi hiçbir şey kaybetmez ama biz çok şey kaybederiz. Sendikacılıkta alternatifinizin olması rekabete yol açar, rekabet de kaliteyi artırır. Bunu böyle bilesiniz. İşçiyi iyi temsil eden sendika yoluna devam eder. Şu an mevcut sendikanızdan istifa edip, sendikanızı değiştirdiğinizde kanunen hiç bir hak kaybınız olmaz. Durumumuzu, konumuzu kaybetmeden şimdi yeni bir oluşum içinde yer almalısınız."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.