Kahramanmaraş

Kut'ül Amare Zaferi'nin 100. yılı

09:57 30 Nisan 2016
Kut'ül Amare Zaferi'nin 100. yılı

Kahramanmaraş'ta sivil toplum kuruluşları tarafından Osmanlı'nın İngilizlere karşı kazandığı Kut'ül Amare Zaferi'nin 100. yıl dönümü dolayısıyla program düzenlendi.

Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde yapılan programda, İstiklal Marşı ve Kur'an-ı Kerim okundu.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Orhan Doğan, Kut'ül Amare Savaşı'nın 2. Dünya Savaşı'na kadar unutulmadığını ve unutturulmadığını, Kut Bayramı olarak kutlandığını söyledi.

Doğan, 2. Dünya Savaşından sonra genel konjektör koşullarınca, o günkü siyasi liderler tarafından ABD ve İngiltere başta olmak üzere dostluk anlaşmaları çerçevesinde orduda kutlanan bu bayramı kaldırma noktasında insiyatif aldıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Barış içerisinde ABD ve İngiltere ile yaşamak için böyle bir zafiyet sergilemişler diye düşünüyorum. Ancak daha sonraki süreçlerde tarih kitaplarında da ne yazık ki resmi kitaplarda da Kut Zaferi'nin anlatılmadığını, yazılmadığını görüyoruz. Mesela YÖK'ün 1980'li yıllarda bütün üniversitelerde mecbur tutmuş olduğu inkılap tarihi kitabı ki ciltlerce yazışmış bir kitaptır o, o kitap da sadece bir kaç kelime ile bahsetmiş ve zafere imza atan komutanların ismi dahi anılmamıştır. Bundan sonraki süreçte İnşallah sizler de Çanakkale'den sonra 1. Dünya Savaşı'nda önem arz etmiş olduğumuz bu önemli zaferimizi ve zafere imza atan kahramanlarımızı rahmetle anmanızı istiyorum."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.