Kahramanmaraş

Dev ibrik hem boyu hem de fiyatıyla görenleri şaşırtıyor

11:15 12 Ağustos 2016
Dev ibrik hem boyu hem de fiyatıyla görenleri şaşırtıyor

FATİH YAZICIOĞLU - Anadolu'nun önemli bakır ustalarının yetiştiği Kahramanmaraş'ta el emeğiyle 45 günde hazırlanabilen 3 metre boyundaki dev ibrik, sergilendiği tarihi Kapalı Çarşı'da, boyutunun yanı sıra fiyatıyla da görenleri şaşırtıyor. Adeta ikinci el otomobil fiyatına satışa çıkarılan ibrik, 10 bin liraya alıcısını bekliyor.

Kentteki 500 yıllık Tarihi Kapalı Çarşı esnafından Ahmet Durna, şehirle özdeşleşen bakırcılıkta farklı bir ürün ortaya çıkarmak için 3 metre boyunda, 250 litre su kapasiteli ibrik yaptı.

İbriğin ağız kısmına "Maraş aslanı" figürünü işleyen ve ibriği lale desenleriyle süsleyen Durna, ekibiyle beraber 20 bakır parçayı birleştirerek oluşturduğu dev ibriği 45 günde tamamladı. İş yerinin önünde dev ibriği sergileyen Ahmet Durna, ibriğe 10 bin lira değer biçti.

Durna, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş'ın bakırcılık geleneğini farklı bir eserle perçinlemek istediklerini söyledi.

Çarşıdaki bakır işçiliklerinin, işlemelerin genellikle birbirine benzediğini, daha farklı bir şey yapma fikriyle yola çıktıklarını ifade eden Ahmet Durna, bunun üzerine çalışmalara başladıklarını belirtti.

İbriğe eskitme tarzı görünüm vererek daha güzel hale getirdiklerini kaydeden Durna, "İş yerini açtığımızda çarşıdaki ürünlerin hemen hepsinin birbirinin aynısı olduğunu gördük. Biz de düşündük buraya farklı bir şey yapalım. 45 gün boyunca üzerinde çalıştığımız dev ibriği yaptık. Burası 500 yıllık bir tarihi çarşı. Biraz özel şeyler olması gerekiyordu. Bunu da başardık. İlgi çok güzel." dedi.

- Fiyatı 10 bin lira

Ekibiyle 20 adet bakır levhayı birleştirerek yaptığı ibriğin 3 metre boyunda olduğu bilgisini veren Ahmet Durna, ibriği satın almayı isteyen olması halinde 10 bin liraya satmayı planladıklarını belirtti.

Farklı şehirlerden müşteri olduğunu, ancak fiyat konusunda anlaşamadıklarını söyleyen Durna, "Ankara ve İzmir'de müşteri çıktı, ancak fiyatta anlaşamadık. Vatandaşlar gördüğü zaman tepkisi farklı oluyor. Belki de hayatında ilk kez bu kadar büyük bir ibrikle karşılaşıyorlar. Fotoğraf çektiriyorlar. Nasıl ve ne zaman yapıldığını soruyorlar. Yabancı turistler özellikle işlemeleri çok beğeniyor, fotoğraflarını çekiyorlar." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.