Kahramanmaraş

Başbakan Yardımcısı Kaynak: (3)

13:13 15 Mart 2017
Başbakan Yardımcısı Kaynak: (3)

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, "Biz asla rejim tartışmasının bir tarafı olmadık, olamayız." dedi.

Kaynak, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün organizasyonunda Kahramanmaraş'ta bölge illerinden gazetecilerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye'nin her şeye rağmen kalkınma hamlelerini başarıyla yürüttüğünü, bu yolda da devam edeceğini söyledi.

Bu anlamda 16 Nisan'da gerçekleştirilecek referandumun da önemli olduğunu anlatan Kaynak, "Anayasa değişikliği görüşülürken bütün millete sorsak, hafızanızda ne var? Muhalefetin anayasayla ilgili söylediği hukuki, siyasi bir cümle aklınızda ne var? Ben söyleyeyim mi? Su savaşları var. Bardaklarla şişelerle birbirlerine su fırlatmaları var. Genel Kurul çalışmalarından hatırınızda ne var? Bacağı ısırılan milletvekili, burnu kırılan genel başkan yardımcısı, Meclisin kürsüsünü bloke eden milletvekili ve Meclisin mikrofonuna kendisini kilitleyen milletvekili. Mecliste duyduğum bir tane cümle vardı. 'Bu bir rejim değişikliğidir' deniliyordu. Bizim rejim değişikliğiyle, asla işimiz olmaz. Bu rejim, cumhuriyet bizim rejimimizdir. Cumhuriyetle bizim bir derdimiz olabilir mi ? Cumhuriyetin değerleri bizim değerimizdir." diye konuştu.

Cumhuriyetin, demokratik, laik, hukuk devleti olunmasının asla vazgeçemeyecekleri değerler olduğuna dikkati çeken Kaynak, şöyle devam etti:

"Bunu gerçekleştirdik. Sosyal hukuk devleti insanları evinde aç bırakmamaktır. Sosyal hukuk devleti insanları kış olduğunda yakacaksız bırakmamaktır. Sosyal devlet, parası yok diye okula gidemeyen kız çocuklarını okula gönderebilmektir. Ülkesinde yaşayan 80 milyon insanın sağlığa kolay erişimini, bedava erişimini sağlayabilmektir. Sosyal devlet ilaçların insanlara bedava verilebilmesidir. Biz asla rejim tartışmasının bir tarafı olmadık, olamayız. O sebeple 1,5 aydan beri sahada 'AK Parti rejim değişikliği yapmak istiyor lafını' duymuyorsunuz. Allah'a şükür bu hususta CHP ve diğer muhalifler, hidayete ermişlerdir. Şimdi bekliyorum, diliyorum ve inanıyorum ki 16 Nisan'a kadar da bu sistemin tek adamlık sistemi getirdiği yalanını inşallah artık söylemeyecekler. Kendisini 2 dönemle sınırlayan kişi, tek adam olur mu? Kendisini sorgulatabilen, yargılatabilen, hesap verebilir hale getiren bir cumhurbaşkanlığı sisteminden tek adam çıkar mı? Getirdiğimiz sistem Türkiye'de krizleri önleyecek bir sistemdir."

- "Bu sistem krizlere gebe"

Mevcut sistemin Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile en yakın silah arkadaşı İsmet İnönü arasında bile kriz çıkardığını hatırlatan Kaynak, "Bu sistem krizlere gebe bir sistemdir. Muhakkak suretle krizler doğuracak bir sistemdir. Türkiye Meclisine, cumhurbaşkanı seçtirmedikleri için anayasasını değiştirerek cumhurbaşkanını bizzat halkın seçmesinin önünü açtı. 10 Ağustos 2014'te Türkiye ilk defa kendisinin seçtiği bir cumhurbaşkanıyla tanıştı. Bir yandan halkın doğrudan seçtiği bir cumhurbaşkanı olacak bir yandan da halkın doğrudan seçtiği bir başbakan. Bu sistemin kriz çıkarmaması mümkün değildir. O sebeple 15 Temmuz hadisesi bize göstermiştir ki Türkiye'nin istikrarını kalıcı hale getirmemiz lazım. Çünkü bu bir beka meselesidir." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin istikrarı sürekli hale getirecek bir sistem inşa edeceğine işaret eden Veysi Kaynak, yeni anayasanın ülkenin en önemli zenginliklerinden gençleri tamamen siyasi hareketin içine çekeceğini söyledi.

Türkiye'de 18-25 yaş arasında tam 7,5 milyon gencin yaşadığını, bunu zenginlik olarak gördüklerini aktaran Kaynak, buna karşılık "yaşlı Avrupa çökerken biz Allah'a hamdolsun, dinamik bir nüfusla birlikteyiz." dedi.

Kaynak, bu konuda anamuhalefet partisinin eleştirilerine açıklık getirerek, "Ben bir anamuhalefet liderine, 'yalan söylüyorsun' demekten edep ederim. Ama gerçekten büyük yalan. TBMM'de 3 dönem 2002-2015'e kadar milletvekilliği yapmış hala emekli olamamış milletvekillerimiz var. Neden? Çünkü o kıyak emeklilik dönemi geride kaldı. Artık diğer vatandaşlarımız gibi milletvekili de olsa vali de olsa rektör de olsa paşa da olsa o yaşı beklemek zorunda. Anamuhalefet partisi liderine yakışır mı böyle yalan. Anamuhalefet partisine yakışır mı 'yargının tek belirleyicisi olacak' demek. Ben hukukçuyum. 2010'de anayasa değişikliği sırasında da Meclisteydim, Adalet Bakan yardımcılığı yaptım. Şu anda Cumhurbaşkanı HSYK'ya 4 üye verebiliyor. Yeni getireceğimiz sistemde de böyle. 4,5 olmuyor ki... 13 üyeli HSYK'nın 7 üyesini Meclis seçecek. İlk defa milletin temsilcileri, milletin yargısını yönetecek birimi oluşturmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de 450 milletvekili sayısını 550'ye çıkaran anayasa değişikliğinin altında CHP'nin imzası olduğunu hatırlatan Başbakan Yardımcısı Kaynak, konuşmasını şöyle tamamladı:

"O sebeple 'bu Mecliste milletvekili sayısı çoğaltılıyor, Mecliste 18 yaşında milletvekilleri olacak ve askerlikten muaf olacak...' Yapmayın Allah aşkına. Sanki bütün parlamento 18 yaşındakilerden oluşacak. Sanki 18 yaşında kendi çocuklarımız milletvekili olacak. Biz 18 yaşında milletvekilliğinin önünü açarken, sadece erkekler mi milletvekili olabilir mi diyoruz. Kızlarımız, kadınlarımız da milletvekili olabilir. Yani olay kendi içerisinde bir mantık hatası taşımaktadır."

(Bitti)



YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.