Kahramanmaraş

ABD’li avcı Kahramanmaraş’a gelip 500 bin lira verip okla avladı

09:25 02 Kasım 2021 19 Yorum Var
ABD’li avcı Kahramanmaraş’a gelip 500 bin lira verip okla avladı

Tarım ve Orman Bakanlığının av turizmi kapsamında açtığı ihalede üreme yeteneğini kaybettiği için avlanması kararlaştırılan erkek yaban keçisini avlamak için 500 bin lira harcadığı öğrenilen ABD’li avcı 9 yaşındaki tekeyi okla vurdu.

Elbistan’da ve bölgede popülasyonları son yıllarda artışa geçen yaban keçileri, genellikle dağlık ve sarp kayalıkları yaşam alanı olarak seçiyor. ‘Kayaların usta tırmanıcıları’ olarak adlandırılan yaban keçileri, evcil keçilerin de atası olarak biliniyor. Elbistan’da başta Şardağı olmak üzere sarp ve yüksek kayalıklarda yaşamlarını sürdüren yaban keçilerinin sayısının ise 150’ye ulaştığı tahmin ediliyor. Sürekli yapılan gözlem çalışmaları ve avlayanlara yönelik ağır para cezalarının olması, yaban keçisi sayısının da artmasındaki en önemli etkenler olarak biliniyor.

“BÜYÜK TEHLİKE DOĞURUYOR”

15-20 yıl arasında ömürleri bulunan yaban keçilerinin erkekleri, 8 yaşından sonra üreme yeteneğini kaybediyor. Yaklaşık 20 dişiden oluşan sürüyü kontrol eden bu yaşlı tekeler, genç tekelerin sürüye yaklaşmasına izin vermiyor. Genç tekeler, kendilerine oranla daha kuvvetli olan yaşlı tekelere karşı girdikleri mücadeleyi kaybediyor. Üreme yeteneğini kaybeden tekenin sürüyü kontrol altında tutması da neslin devamı açısından büyük tehlike doğuruyor. Tarım ve Orman Bakanlığı da hem yaban keçilerinin neslinin devamlılığının sağlanması hem de av turizmi kapsamına ülke genelindeki bazı lokasyonlarda avlanma için ihale düzenliyor.

“AV İÇİN YAKLAŞIK 500 BİN LİRAYI GÖZDEN ÇIKARDI”

Bakanlık, 2021-2022 av yılı Av Turizmi Uygulama Talimatı’na göre, Elbistan’daki 8 yaşın üzerindeki 1 adet yaban keçisinin acenteler aracılığı ile avlanmasına izin vermişti. Elbistan’da bir ilk olacak yaban keçisi kotası için 16 bin 750 liradan ihaleye çıkılmıştı. İhaleyi kazanan acente, söz konusu kotayı Danny Ray adlı Amerika Birleşik Devletleri (ABD) vatandaşı avcıya 24 bin 500 dolar yani yaklaşık 235 bin lira karşılığında sattı. ABD’li avcı Ray, Elbistan’a gelerek avlanma şartlarını taşıyan tekeyi bulmak için 4 gün boyunca iz sürdü. ABD’li avcı Danny Ray, 4. günün sonunda 9 yaşında olduğu tespit edilen tekeyi, okla avladı. Ray’ın, söz konusu av için yaklaşık 500 bin lirayı gözden çıkardığı belirtildi.

Öte yandan doğaseverler de bu tür avcılığın yapılmasına karşı olduklarını dile getirerek avlanma ihalelerinin iptal edilmesi için yargıya başvurmuşlardı. Bu itiraz sonucunda önceki yıl Ekinözü, Nurhak ve Elbistan’daki 3 yaban keçisinin avlanması için düzenlenen mahkeme kararıyla iptal edilmişti.

YORUMLAR

19 Yorum Var
  • Engin 2 yıl önce Şikayet Et
    Yazıktır , günahtır . Hayvanları koruyalim .
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Osmanli 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne kadar cahil insan var Türkiyede simdi anliyorum Chp nin niye oy aldini Kaderinemi terk edeceksiniz tabiki yeri geldimiydi öldürülecek
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Cemali 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu yorumculara şunlara bi balya saman al desen bana mı düştü bu iş der adam beşyüzbin ödemiş bir milyara adam öldürenide duyduk
    Cevapla
  • MUALLİM 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne kadar cahil adam var bu yorumlarda anlamıyorum. Beyler yazıyı önce tamamını okuyun sonra düzgün bir şekilde anlamaya çalışın; ihaleyi kazanan Türk firması Amerikalı ya bu firma satıyor olayı lütfen çarpıtmayın.
    Cevapla
  • cuma esendere 2 yıl önce Şikayet Et
    bizim insanlarımız neyazikki okumadan eleştiri yağmuruna tutuyorlar neyazikki
    İlk beğenen sen ol
  • Asi 2 yıl önce Şikayet Et
    Yalanda hazır, teke 8 yaşından sonra üreme yeteneğini kaybediyormuş, para için uydurulmuş plan.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.