Kahramanmaraş

Yanlış kan verdiği hastanın ölümüne yol açan hemşirenin cezası belli oldu

15:00 22 Nisan 2022 7 Yorum Var
Yanlış kan verdiği hastanın ölümüne yol açan hemşirenin cezası belli oldu

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde, hastasına yanlış kan vererek ölümüne sebep olan hemşire, 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

27 Şubat 2020 tarihinde, Elbistan Devlet Hastanesi'nin yoğun bakım servisinde tedavi gören Çatova Mahallesi nüfusuna kayıtlı 67 yaşındaki Gülseren Alkaya'ya hemşire A.Ö. tarafından kan takıldı. Ancak bir süre sonra rahatsızlanan 6 çocuk annesi Alkaya, yaşamını yitirdi. Alkaya’nın cenazesi, otopsinin ardından Çatova Mahallesi’nde defnedildi. Gülseren Alkaya'nın çocukları, kan grubu 0 Rh (+) olmasına rağmen A Rh (+) kan verildiği için annelerinin öldüğünü savunarak hemşireden şikayetçi oldu.

'TAKSİRLE ÖLÜME NEDEN OLMA' SUÇUNDAN DAVA AÇILDI

Şikayetin ardından savcılık tarafından başlatılan soruşturmada A.Ö. hakkında 'taksirle ölüme neden olma' suçundan 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Dava devam ederken, Gülseren Alkaya'nın ölümüyle ilgili İstanbul Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan rapor da dosyaya girdi. Raporda, A Rh + kan grubuna sahip farklı bir kişiye transfüze edilmesi planlanan kanın 0 Rh+ kan grubuna sahip Gülseren Alkaya’ya verildiğine dikkat çekildi.

Ancak iki sağlık personeli tarafından kimlik doğrulama yapılması gerekirken sadece sanık A.Ö. tarafından doğrulama yapılarak kan transfüzyonuna başlandığı belirtilen raporda, düzenlenen tutanaktan kişiye yanlış kan transfüzyonu yapıldığının belirtildiği dikkate alındığında; tek başına kimlik doğrulaması yaparak transfüzyon işlemine başlayan hemşire A.Ö.’nün bu uygulamalarının tıp kurallarına uygun olmadığı, tıbbi uygulama hatası ile ölüm arasında illiyet bağı bulunduğu vurgulandı.

1 YIL 3 AY SÜREYLE HEMŞİRELİK MESLEĞİNDEN MEN EDİLDİ

Davanın karar duruşması Elbistan Adliyesi’nde görüldü. Duruşma sonucunda A.Ö., 'taksirle ölüme neden olma' suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılarak, hemşirelik mesleğinin gerektirdiği dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı hareket ettiği için de 1 yıl 3 ay süreyle hemşirelik mesleğinden men edildi. Vefat eden Gülseren Alkaya'nın oğlu Akif Alkaya, hemşireye verilen cezanın kendilerini tatmin etmediğini, Sağlık Bakanlığı aleyhine 250 bin liralık maddi ve manevi tazminat davası açtıklarını söyledi. Ailenin avukatı Büşra Sönmez ise sanığın bilinçli taksirle öldürme suçundan cezalandırılması gerektiğini, bu nedenle de kararı istinafa taşıdıklarını hatırlattı.

YORUMLAR

7 Yorum Var
  • mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    doktor yapsa ceza almazdı. yasalarımız sağ olsun.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Onur sevim 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu bir can kardeşim,patlıcan değil.Bir suçsuz ve masum bir insanın ölümü çok kötü bir şeydir..Her yönden.Hem kendisi hem de yakınları için paha biçilemez.Öyle kafana göre haraket edemezsin kardeşim.Azami dikkat ve rikkati göstereceksin.Eğer bu özellikleri gösteremeyecek biriysen ne doktor ne de başka bir mesleki görevlendirme,yükümlülük ve sorumluluk verilemez.Ay pardon yanlışlık oldu denemez..Bence buna dahli olan bütün görevliler araştırılıp suçlu olanlar iyi bir ceza verilip meslekten men edilmelidir.Özellikle hayati konumdaki meslekler için gevşeklik ve ciddiyetsizliğin bedeli ağır olmalı.
    Cevapla
  • Kütahya'lı Mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    İbret-i alem olsun diye hemşirelikten atılıp,hiç bir sağlık kuruluşunda hizmet veremesin yeter ona ve örenek alması gerekenlere ! Hapse gerek yok
    Cevapla
  • Vahim 2 yıl önce Şikayet Et
    Tabi asıl sorumlu doktor sıvıştı... Zavallı hemşire güme gitti..Adalet bu işte...Hemşire kendimi karar vermiş...
    Cevapla
  • Mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    Sanayide usta civatayı sök dediği çırağa,iş esnasında civata kırarsa ustamı sorumlu yani ? Madden evet ama kırılmasını usta isteyemez
  • İsminiz 2 yıl önce Şikayet Et
    Kanı bağlayan hemşire, bu doktorun görevi değil zaten.
  • Sütçü İmam 2 yıl önce Şikayet Et
    Bilinçli taksir demek doğru değil. Kusur bilinçli bir şekilde işlenmez. Bilinçli bir şekilde işlenen şeye de "kusur" denmez "kasıt" denir. Türkçeyi ve hukuk dilini iyice katletmeyin avukat beyler. Hemşire tecrübesizlik veya kusurla yanlış bir işlem yapmış işte. Ölene Allah rahmet eylesin. Kalanlarına Allah sabır versin. Başka kulp aramaya başka kulp takmaya gerek yok. Hemşireyi de ölen kişiyi de tanımam bilmem.
    Cevapla
  • Ben 2 yıl önce Şikayet Et
    AYNEN... Çok HAKLISIN ARKADAŞIM..
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.