Kahramanmaraş

Çardak Çeçen Cami koruma altına alınıyor

10:33 10 Mart 2023
Çardak Çeçen Cami koruma altına alınıyor

Kahramanmaraş'ta depremde hasar gören Çardak Çeçen Cami koruma altına alınıyor.

Kafkasya hicretinin arkasından yapılan Çeçen mimarisi ile dikkati çeken Çardak Çeçen Cami Kahramanmaraş merkezli afette hasar görmüştü. Ahşap ve kagir yapılı Cami esas olarak depremden hiçbir hasar görmeden kurtulmuştu.

Ancak 1970’li yıllarda yapılan cami bitişiğindeki minare depremden etkilenerek caminin arka orta giriş kapısı üzerine ve bir miktarda çatısına düşerek orta seviyeli hasara neden olmuştu. Çeçen dernekleri acil yardımlaşma grubunun insiyatifi ve hemşerilerimizin maddi, anevi destekleriyle hızlı bir insiyatif grubu oluşturularak çalışma başlatıldı. Artçı sarsıntıların hala devam ettiği ve orta hasarlı binaların içine girilmesini yasak olduğu bu dönemde yapılan değerlendirmeler sonucu; yapının daha fazla zarar görmemesi için hızlı bir şekilde kapatılması ve yapının orijinal halini korunmasına karar verildi.

Halihazırda hizmet vermeyen camimizin yapılacak tadilat işlemleri, tamirat işlemleri ve kamunun alacağı kararları bekleyene kadar su, hava ve her türlü dış etkenlerden korunacağı şekilde bir muhafaza yapılmasına başlanıldı.

İlerleyen süreçte resmi işlemler ve kamusal inisiyatiflerin durumuna göre nasıl bir proje yapılacağı şekillenecek. Atalarımızın çeçenistan’dan geldikten sonra yapmış oldukları tahta Cami minaresi de gündemde ve ihya edilmesi için hemşerilerimizden destek bekleniyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.