Karabük

Denizler çöplerden kurtarılacak

11:38 31 Mart 2016
Denizler çöplerden kurtarılacak

AHMET ÖZLER - Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, deniz çöpleri konusunda 2017 yılı sonuna kadar tüm kıyı illerinde stratejik eylem planlarının hazırlanarak yürürlüğe girmesinin hedeflendiğini bildirdi.

Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin etrafını çevreleyen deni̇zleri̇n fiziksel ve ekolojik özelliklerinin doğal zenginlik olduğunu, dünyada bu konumdaki sayılı, şanslı ülkelerden biri konumunda bulunduğunu söyledi.

Çok sayıda canlı türüne ev sahipliği yapan ve 8 bin 333 kilometre kıyı uzunluğuna sahi̇p Türkiye'de deni̇zleri̇n üzeri̇nde çeşitli kirletici baskıların bulunduğunu vurgulayan Ceylan, "Bu tür baskıları kontrol altına almak için çok çaba harcamak gereki̇yor. Alınan tüm önlemlere rağmen, deni̇z çöpleriyle ilgili mücadele konusunda hep birlikte daha yoğun bi̇r çaba i̇çi̇ne gi̇rmemi̇z gerekmektedir." diye konuştu.

Ceylan, deni̇z çöplerinin dünyadaki bütün kıyılarda karşılaşılan bir problem olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Bu maddeler, i̇nsanların veya diğer canlıların yaralanmalarına, zarar görmeleri̇ne ve ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bu konuda, daha fazla bölgesel ve uluslararası önlemleri̇n alınması ve işbirliği mekani̇zmalarının geliştirilmesi önem arz etmektedir. Bu kapsamda, ülkemi̇z deni̇z çöpleri̇ni̇n engellenmesinde önemli rol oynayan uluslararası sözleşmelere taraf olduğu gi̇bi̇ bölgesel sözleşmeleri̇ne de taraftır. Bölge deni̇zleri̇mi̇zi̇n korunmasına yöneli̇k çalışmalarda da akti̇f rol oynamaktadır. Deni̇z çöpleriyle ilgili AB ve bölgesel düzeyde yapılan çalışmalar bakanlığımız liderliğinde çeşitli kuruluşlar tarafından yürütülüyor. Ülkemi̇zde ulusal düzeyde yapılan projeler i̇le AB deni̇z çerçeve direkti̇finin 11 tanımlayıcısından bi̇ri̇ olan deni̇z çöpleri̇ne ilişkin çalışmalar tamamlanmıştır."

Denizler için önemli bi̇r tehdit olan mikroplastiklerin ulusal düzeyde i̇zlenmeye başlandığını anlatan Ceylan, bu konudaki bi̇li̇msel çalışmaların da devam ettiğine işaret etti.

- Hedef 2017

Ceylan, deni̇z çöpleriyle mücadele anlamında yapılan çalışmalardan bi̇rinin de "Deni̇z Çöpleri̇ Strateji̇k Eylem Planı Hazırlanması ve Pi̇lot Uygulama Projesi olduğunu vurgulayarak, "Proje kapsamında hem taslak mevzuat hazırlanmış hem de deni̇z çöpleri̇ strateji̇k eylem planı esasları oluşturulmuştur. Ayrıca İstanbul i̇çi̇n strateji̇k eylem planı hazırlanmıştır. Deniz çöpleri konusunda hedefi̇mi̇z 2017 yılı sonuna kadar tüm kıyı illerimizin strateji̇k eylem planlarının hazırlanarak yürürlüğe girmesidir." ifadesini kullandı.

Plan kapsamında uluslararası düzenlemeler, taraf olunan bölgesel sözleşmeler ve AB müktesebatı doğrultusunda Türkiye'nin yükümlülüklerinin yerine getirilmesiyle ilgili yol haritasının belirlendiğini anlatan Ceylan, şunları dile getirdi:

"Ülkemiz deniz ve kıyı alanlarında katı atıklardan kaynaklanan kirliliğinin önlenmesi için öneriler geliştirildi. Başta belediyeler gibi paydaş kuruluşlar da çalışmalarda yer alacak. Plan kapsamında deniz yüzeyi ve dipte çöplerin toplanması için gerekli malzeme, ekipman ve personel temini, nehir-dere ağızlarına biriken çöplerin denize ulaşmamasına yönelik tedbirlerin alınması gibi çalışmalar yapılacak. Bu kapsamda depo, atıksu arıtma tesisleri, atık alım hizmeti, mavi kart sistemi, çöplerin taşınmasını, geri kazanımı veya bertarafını sağlamak ve halkın bilinçlendirilmesi de gerçekleştirilecek."

- "Denizlerin çöp tehdidinden korunmasını önemsiyoruz"

Ceylan, daha temiz bir çevre ve deniz için sanayicilerin, medyanın ve sivil toplum kuruluşlarının da daha fazla desteğine ihtiyaç duyduklarına değinerek, "Özellikle deni̇z çöpleriyle mücadele kapsamında si̇vi̇l toplum kuruluşlarımız çeşitli deni̇z ve kıyı temizliği akti̇vi̇teleri̇ düzenlemekte ve halkımızın bilinçlendirilmesinde önemli rol oynamaktadırlar. Bakanlık olarak deni̇zlerin çöp tehdidinden korunmasını önemsiyoruz." ifadesini kullandı.

Çevre ve denizleri koruma bilincinin ceza uygulanarak elde edilemeyeceğini aktaran Ceylan, daha temi̇z deni̇zler i̇çi̇n attıkları adımların faydalı olacağına inandıklarını sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.