Karabük

Karabük Halk Sağlığı Müdürü Tiryaki:

19:19 11 Nisan 2016
Karabük Halk Sağlığı Müdürü Tiryaki:

Karabük Halk Sağlığı Müdürü Sezgin Tiryaki, kene ısırmaları olaylarında hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurma konusunda vatandaşta bilinç oluştuğunu belirtti.

Karabük Halk Sağlığı Müdürü Tiryaki, gazetecilere yaptığı açıklamada, havaların ısınmasıyla birlikte ortaya çıkacak olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı vatandaşların dikkatli olmasını istedi.

Seneler itibariyle insanların, bu coğrafyada keneyle yaşamasını ve nasıl baş edileceğini öğrendiğini ifade eden Halk Sağlığı Müdürü Tiryaki, şöyle konuştu:

"İnsanlarımızda kene ısırmaları olaylarında hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurma bilinci oluştu. İlk zamanlarda kene vücutlarına yapışınca genelde saklıyorlardı, bu yanlış bilinç kırılmış oldu. İnsanların bilinçlenmesiyle birlikte, ölümlerde azalmalar oldu. Bizde her geçen sene ölümlerin azalmasını bekliyorduk ve bu durum beklediğimiz ölçüde oldu. Tabii bu durumda da özellikle büyükbaş hayvanlarda oluşan antikorunda payı olduğunu söyleyebiliriz. Ama 'vektör' dediğimiz, bir taşıyıcı vasıtasıyla taşınan bu hastalıklara da biz her türlü alışık ve hazırlıklı olmamız lazım."

KKKA hastalığının insanlarda ölüme yol açtığını dile getiren Tiryaki, vatandaşların piknik alanları, park ve bahçelerde dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Tiryaki, vatandaşların araziye çıkarken açık renk giysiler giymesi, giysilerini ve ev hayvanlarını kene varlığı yönünden kontrol etmeleri gerektiğini söyledi.

Halk Sağlığı Müdürü Tiryaki, "Pantolon paçalarını, çoraplarının içine sokarak bir nebze olsun önlem alabilirler. İlk zamanlar bu tür uygulamalar vatandaşlar tarafından biraz komik karşılanmıştı. ‘Başka çözüm yolu yok mu?’ gibi ön yargısal yaklaşıldı ama bu tip koruyucu önlemler, bu hastalığa yakalanma oranını oldukça aşağıya çekti." dedi.


- “Keneyle mücadelede bölgeye örnek olduk”

Hastalığın son yıllarda görülme oranının azaldığına işaret eden Tiryaki, sölerini şöyle sürdürdü:

"Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığıyla gelen hasta sayısında azalma görüldü. Şüpheyle yatan vatandaşlarımızda, ilimizde sağlığına kavuştu. Keneyle mücadelede bölgeye örnek olduk. Bu hastalığın yayılımının ve görünürlüğünün azaltılmış olması Sağlık Bakanlığı'nın da dikkatini çekmiş durumda. Bu hastalık en hızlı şekilde Karabük ilinde azaldı. Alınan tedbirlere rağmen yine de tedbiri elden bırakmamamız gerekiyor. Bu tedbirlerden uzaklaşırsak kene ısırma olayları yeniden başlayabilir. Bu hastalığın mevsimi de gelmiş durumda. Ölüm vakalarının görülmemesi, bu hastalığın görülmeyecek anlamına gelmez. Hala ihtimal var ve tedbirli olmak zorundayız."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.