Karabük

Mucize bitkinin ekimi başladı! Kilosu 30 bin lira

10:04 10 Eylül 2020
Mucize bitkinin ekimi başladı! Kilosu 30 bin lira

Karabük'te kilosu 30 bin liradan alıcı bulan safranın ekimi başladı. Safran, boya, yemek, kozmetik, ilaç, gıda sektörü gibi birçok alanda kullanılıyor.

Karabük'ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen, boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda sektörü gibi birçok alanda kullanıldığı için "mucize bitki" olarak adlandırılan safranın ekimi başladı.

Ekim ve kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde hasat edilen, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece 500 gram üretilebilen safranın, birçok hastalığa da şifa olduğu biliniyor.

3 yıl ürün alınabiliyor: Ekildiği ilk yıldan itibaren 3 yıl ürün alınabilen safran soğanları, yavru vermesi nedeniyle topraktan sökülüyor. Birbirinden ayrılan soğanlar, daha sonra yeniden toprakla buluşturuluyor.

30 bin liradan satılıyor: "Dünyanın en pahalı baharatı" olarak da nitelendirilen, kilogramı 30 bin liradan satılan Safranbolu safranı, İran, İspanya, Hindistan, Yunanistan gibi bazı ülkelerde üretilen çeşitlerine göre sertlik, renk ve aroma bakımından farklılık gösteriyor. 

Safran üreticisi İsmail Yılmaz, yaptığı açıklamada, bu hafta itibarıyla safran soğanlarının dikimine başladıklarını söyledi.

15 kilo safran: Ekim yapacağı yaklaşık 22 dekar alandan 15 kilogram safran beklediğini belirten Yılmaz, topladıkları ürünü genelde ihraç ettiklerini sözlerine ekledi.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.