Karaman

Karaman’da koyun ve keçi yetiştiriciliği eğitimi

16:15 23 Kasım 2015
Karaman’da koyun ve keçi yetiştiriciliği eğitimi

Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen Konya Ovası Projesi Tarımsal Eğitim ve Yayım Mali Destek Programı (KOP TEYAP) kapsamında "Koyun ve keçi yetiştiriciliği" eğitimi verildi.

Karaman Valisi Murat Koca, bir otelde düzenlenen programda, eğitimin 5 gün süreceğini söyledi.  

Karaman nüfusunun yüzde 39’unun tarımda istihdam edildiği düşünüldüğünde, tarım ve hayvancılığın ilde ekonomik açıdan oldukça önemli olduğunu belirten Koca, "Küçükbaş hayvancılığın artırılmasında, coğrafi şartların uygunluğu ile birleşen bölgemiz insanının geleneksel yetiştirme ve tüketim alışkanlıkları, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini zorunlu hale getirmektedir. Karaman’daki küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, ilimiz adıyla anılan Karaman koyun ırkı ve dağlık alanlardaki keçi yetiştiriciliği ile tarihi temellere dayanmaktadır" diye konuştu.

Kırmızı et açığını kapatmak için, son yıllardaki hayvancılığa uygulanan teşvikler sayesinde, keçi ve koyun yetiştiriciliğinde önemli artışlar kaydedildiğine dikkati çeken Koca, "Karaman; 430 bin koyun, 146 bin keçi varlığıyla KOP bölgesi içerisinde küçükbaş hayvan varlığının yaklaşık yüzde 15’ine sahiptir. Bu tablo, küçükbaş hayvancılık yetiştiriciliği konusunda bölgede tarım sektöründe faaliyet gösteren hem teknik personel hem de çiftçilerin eğitime ihtiyacı olduğunu göstermektedir" ifadelerini kullandı. 

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı da bugüne kadar yaşadıkları coğrafyanın potansiyelinin en etkin ve verimli şekilde kullanılmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

KOP eylem planı ile tarım sektörünün sürdürülebilirliğini korumanın yanında bölgenin sadece tarım odaklı değil tüm sektörlerde kalkınmasını amaçladıklarını vurgulayan Bostancı, 2014 yılında KOP eylem planı kapsamında uygulamaya başladıkları "KOP Hayvancılık Yatırımları Destekleme" hibe programı ile küçük ölçekli hayvancılık işletmelerinin modern ahır ve ağıllara kavuşması ve sürülerin ıslah edilmesiyle verim ve kalitenin artırılmasının hedeflendiğini bildirdi.

​- KOP TEYAP projesi

Bostancı, KOP bölgesindeki hayvancılık yatırımlarına inşaatta yüzde 50, koç ve teke alımında ise yüzde 80 hibe desteği verildiğini aktardı.

Çiftçilerin rekabetçi ortamda hayatta kalmaları ve ülke gıda güvenliğini sürdürülebilir kılabilmeleri için değişen ekolojik ve ekonomik şartlara hızla ayak uydurmaları, güncel, kullanılabilir ve uygulanabilir bilgileri edinmeleri gerektiğini vurgulayan Bostancı, şunları kaydetti:

"2015-2018 yıllarında gerçekleştirilecek KOP elem planında 'Ekonomik Yapının Güçlendirilmesi' ekseninde yer alan KOP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi'ni hayata geçirdik. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde yürütülecek KOP TEYAP projesi ile tarımla ilgili kurum ve kuruluşların kapasitesinin artırılması, tarımsal eğitim ve yayım hizmetleri çeşitlendirilerek çiftçilerin kapasitelerinin artırılması hedeflenmektedir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.