Karaman

Karaman'da piramidal anıt mezar ve tapınak bulundu

12:08 06 Aralık 2015
Karaman'da piramidal anıt mezar ve tapınak bulundu

MEHMET ÇETİN - Karaman'ın kuzeyinde sönmüş bir volkanik dağ olan Karadağ'da sürdürülen kazılarda, daha önce İç Anadolu'da örneğine rastlanmadığı belirtilen piramidal anıt mezar ile podyumlu tapınak bulundu.

Karaman Müze Müdürü Abdülbari Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadağ eteklerindeki Değle ve Madenşehri köylerinde 2014'ten beri kazı ve temizleme çalışmaları yürüttüklerini söyledi.

Kazılarda bugüne kadar 6 kilise yapısının gün yüzüne çıkarıldığını ifade eden Yıldız, "Kazı çalışmalarını son dönemde Madenşehri'nde yoğunlaştırdık. Yöre halkının 'darphane' dediği bölgede kazı yaptık. Kazı ilerledikçe biz de heyecanlandık. Burada, daha önce İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde görülmeyen bir anıt mezar ile tapınak ortaya çıkarıldı" diye konuştu.

- Bölgede ilk kez rastlandı

Ortaya çıkarılan piramidal (piramit biçiminde olan) anıt mezar ile podyumlu tapınağın 3. yüzyıla tarihlendirildiğini belirten Yıldız, şunları kaydetti:

"Anıt mezar ve tapınak tamamen ortaya çıktı. Çevre düzenlemesi yapılıyor. Bunlar Roma dönemine ait yapılar. 2 katlı anıt mezarın çatısı yıkılmış. Roma İmparatoru Marcus Aurelius'un bu bölgede sikke bastırdığı biliniyor. Bu anıt mezarın da üst düzey bir Roma yöneticisine ait olabileceğini düşünüyoruz. Hristiyanlık özellikle 5. yüzyıldan sonra bölgeye hakim olduktan sonra onlarca kilise inşa edildi. Bölge bir piskoposluk ve hac merkezi olarak kabul edildi. Yeni bulduğumuz yapılar Hristiyanlığın yaygın olmadığı Roma dönemine ait. Bölgede onlarca kilise bulunmuştu ama tespit edilen bir tapınak yoktu. Bu tür yapıları genellikle Ege kıyılarında görebiliyoruz. İç Anadolu'da şimdiye kadar ortaya çıkarılan tek piramidal anıt mezar ve podyumlu tapınak olduğu için çok önemli."

- "Önemli bir turizm bölgesi olacak"

Yıldız, Karadağ'da kış nedeniyle ara verilen kazıların 2016'da devam edeceğini dile getirerek, "Önümüzdeki yıl, ortaya çıkarılan 6 kilise ile anıt mezar ve tapınağın restorasyonu yapılacak. Anıt mezarın çevresindeki kazılarda yeni mezarlar ve bölgenin tarihine ışık tutacak eserler ortaya çıkacağına inanıyorum. Çalışmalar bittiğinde bölge önemli bir turizm merkezi olacak" ifadelerini kullandı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Adem Akçay da Karadağ'ın doğal güzellikleri ve kültürel zenginliğiyle Karaman turizmi için önemli bir bölge olduğuna değindi.

Son yıllarda inanç turizmi kapsamında da ziyaret edilmeye başlandığına işaret eden Akçay, şöyle devam etti:

"Karadağ doğası, yılkı atları, yaban koyunları ve hala gizemini koruyan binlerce yıllık tarihi ile bir cazibe merkezi olmaya aday. Bizans dönemine ait yerleşkelerin uzun yıllar dini merkez olarak kabul edildiği biliniyor. Bölge, Kültür ve Turizm Bakanlığının 2023 Türkiye Vizyonu kapsamında tespit edilen 270 bölge arasında yer alıyor. Bölgeye bir turizm yolu yapılması için çalışma başlatıldı. Buradaki 17 kilometrelik yol, turizm yolu ağına dahil edilecek. Turizmin gelişmesi için çalışmalar yapılacak. Karadağ'ın daha iyi tanıtılması için çalışmalar gerçekleştirilecek."

Madenşehri Köyü Muhtarı Durmuş Ali Demir ise bölgede turizmin gelişmesiyle özellikle gençler için yeni iş imkanının doğacağını söyledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.