Kars

Turistlerin gözdesi "atlı kızaklar" yeni sezona hazır

13:04 05 Aralık 2015
Turistlerin gözdesi "atlı kızaklar" yeni sezona hazır

HÜSEYİN DEMİRCİ - Türkiye'nin yıldızı parlayan kış turizm merkezleri arasında yer alan Kars'ın Sarıkamış ilçesinde turistlerin ilgi gösterdiği atlı kızaklar, yeni sezona hazırlandı.

Cıbıltepe Kayak Merkezi ve tarihsel dokusuyla yerli ve yabancı turistlerin her geçen yıl daha fazla ilgi gösterdiği Sarıkamış'ta, turizmde farklı sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler ve ilçe halkı yeni sezon öncesi kış hazırlıklarını tamamladı. 

Sarıkamış'ta kış turizminin vazgeçilmezleri arasında bulunan atlı kızaklar da sezon öncesi ilçeye gelecek konuklar için hazır hale getirildi.

Kış mevsimi dışındaki zamanlarda at arabacılığıyla geçimini sağlayan kızak sahipleri, sezon öncesi kızaklarının bakımını yaptı ve atlarının ayaklarına, buzlu karlı zeminde kaymadan hareket edebilmelerini sağlayan özel kancalı "kar nalları" çaktırdı.  

- Atların ayaklarına "kar nalı" çakıldı

Sarıkamış'ta hem atlı kızakla hem de nalbantlıkla uğraşan Canip Vanlı, AA muhabirine, atların kışın karlı ve buzlu zeminde güvenli ve rahat yürüyebilmeleri için ticari araçlardaki zorunlu "kış lastiği" uygulaması gibi ayak tırnaklarına normal nal yerine kışlık kancalı "kar nalı" çakılması gerektiğini söyledi. 

Kış mevsiminin soğuk ve karlı geçtiği ilçelerinde, atların ayak tırnaklarına çakılan nalların mevsimine göre değiştirildiğine dikkati çeken Vanlı, şunları dile getirdi: 

"Her şeyin bir mevsimi var. Kış geldiğinde atlara kancalı kar nalı çakıyoruz. Kara batması, buzda da kaymaması ve her yere ulaşması için kancalı nal kullanıyoruz. Bu nal tipi yazın kullanılmaz, atın ayağını yaralar. Yaz mevsiminde kancalı olmayan düz nallardan kullanıyoruz. Her yıl mevsimine göre nal değişimi yapıyoruz. Arabalar nasıl yaz ve kış döneminde lastik değişimi yapıyorsa biz de atların nallarını değiştiriyoruz." 

Atlı kızak sahibi Turan Yenice de sezona hazır olduklarını belirterek, "Kış hazırlıkları için atlarımızın nallarını değiştirdik, kızaklarımızın bakımı yaptık. Yeterince kar yağdıktan sonra kayak merkezine gelen turistleri gezdireceğiz" diye konuştu.

Sarıkamış Belediye Başkanı Göksal Toksoy da kayak merkezinin açılmasıyla son yıllarda gelişim gösteren kış turizminin her alanda halkın ekmek kapısı olduğunu söyledi.

Önceleri sadece yük ve eşya taşımada kullanılan atlar ve atlı kızakların da kayak merkezine gelen yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olduğuna işaret eden Toksoy, şöyle konuştu:

"Geçmişten günümüze kadar gelen atlı kızakların son yıllara kadar azalmasına rağmen devam ettirilmesi mutluluk vericidir. İlçede yaklaşık 20 atlı kızak var. Kent merkezi ve kayak tesislerinin olduğu bölgede hizmete açılan oteller, atlı kızak sahiplerine istihdam kapısı oldu. Atlı kızak sahipleri, turistleri hem kayak tesislerinde hem de ilçe merkezinde kızaklarla gezdirerek para kazanıyor.

Yaz mevsiminde araba, kışın ise kızak olarak yük taşıma amacıyla kullanılan atlar, kayak sezonunun açılmasıyla turizm aracı oluyor. Kar yağışı başladı, inşallah dolu bir kayak sezonu geçireceğiz." 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.