Kars

Kars'ta bulunan kaya resimleri

19:28 08 Aralık 2015
Kars'ta bulunan kaya resimleri

Kars Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Vedat Akçayöz, Ani Ören Yeri'ne 11 kilometre mesafedeki Alem köyünde bulunan 15 kaya resminin, bulunduğu bölgeyle beraber bir bütün olarak sit alanı olarak tescillenmesi için çalışma başlatıldığını bildirdi. 

Akçayöz, AA muhabirine yaptığı yaptığı açıklamada, 2016 yılının Ani ve Kars turizmi açısından çok önemli bir yıl olacağını söyledi. 

Ani Ören Yeri'ne 11 kilometre mesafede bulunan Alem köyünde, kazıma tekniği ile yapılmış, av sahnelerini betimleyen at, köpek, dağ keçisi, geyik ve insan figürlerinin yer aldığı 15 kaya resmi bulunduğunu hatırlatan Vedat Akçayöz, bu buluşun, Ani ve çevresinin tarihini bilinenden çok öncesine taşıdığına işaret etti. 

Akçayöz, bu buluşla birlikte hem kaya resimlerinin hem de çevresinin bir bütün şeklinde sit alanı olarak tescillenmesi gerektiğini belirtti.

Bunun için Kars Müze Müdürlüğüne yaptıkları başvuruyla gerekli çalışmaların başlatıldığını dile getiren Vedat Akçayöz, şunları kaydetti: 

"Müze müdürlüğü, arkeolog ve sanat tarihçilerinden oluşan heyet, 24 Kasım'da Alem köyünde bulunan 15 panonun, yaşam mağaralarının, mezarların ve yerleşim bölgesinin koordinatlarını alıp, fotoğraf çekimlerini yaparak, tescil işlemleri için gerekli olan verileri topladılar. Tescil işlemi, Ani'nin UNESCO Dünya Mirası Asıl Listesi'ne girmesi için de önemli rol oynayacaktır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.