Kars

Kağızman'da öğrencilerin eğitim çilesi

08:07 09 Aralık 2015
Kağızman'da öğrencilerin eğitim çilesi

Kars'ın Kağızman ilçesindeki Hazinedar Mahallesi’nde yaşayan 5 çocuk, taşımalı sistem için yeterli sayıda olmaması nedeniyle için zorlu kış koşullarında her gün 5 kilometre yürüyerek okula gidip geliyor. 

Evleri Kağızman'ın Hazinedar Mahallesi’nde olan ve Kızılark Mahallesi’ndeki ilkokulda okuyan 5 öğrenci, kendi mahallerinde okul bulunmamasına karşın ilgili yönetmelik hükümlerine uymadığı için okullarına her gün 5 kilometrelik dağlık yolu, sırtlarında çantayla yürüyerek gidiyor. 

Hava sıcaklığının sıfırın altında 20 dereceye kadar düştüğü yörede, soğuk nedeniyle büyük güçlük yaşayan küçük çocuklara, bölgenin dağlık olması ve yaban hayvanlarının bulunması nedeniyle fırsat oldukça mahalleden büyükleri eşlik ediyor. 

- "İlla kötü bir şey mi olması lazım" 

Veliler, yolun dağlık ve ıssız olmasının yanı sıra kış koşulları nedeniyle de zorlanan çocuklarının taşımalı sistemden yararlandırılmasını istedi. 

Veliler adına konuşan Mehmet Çelik, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne defalarca başvurduklarını ama olumlu bir yanıt alamadıklarını dile getirerek, şunları söyledi: 

"Çocuklarımız, Kızılark Mahallesi'ndeki okulda eğitim görüyor ancak iki mahalle arasındaki yol çok uzak. Taşımalı eğitim olamadığı için çocuklarımız, güven içine okullarına gidip gelemiyor. Bazen bizler götürüyoruz, bazen de kendileri gidiyor. Yol kırsal alanda ve ıssız. Kışın karı çok. Şimdi bile eksi 20 derece. Vahşi hayvanlar var. Çocuklarımızın başına kötü bir olay gelecek diye de korkuyoruz. İlla kötü bir olay geldiğinde mi önlem alınacak." 

Her gün arkadaşıyla dondurucu soğukta kilometrelerce yürümek zorunda kalan öğrencilerden Merve Kuş da okullarını çok sevdiklerini, derslerinin de iyi olduğunu ama kar çok yağdığında okula gidemediklerini belirterek, "Derslerimizden geri kalıyoruz, okumak istiyoruz. Hava da çok soğuk, üşüyoruz. Lütfen yetkililer bizlere bir yardım eli uzatsın" dedi.

- "Bazı veliler çocuklarını okuldan almayı düşünüyor"  

Hazinedar Mahallesi Muhtarı Murat Çelik de çocuklarının yaşadığı sorun nedeniyle Milli Eğitim Müdürlüğüne başvurduklarını ama hep "şimdilik idare etsinler, bakarız çaresine" diyerek geçiştirildiklerini savunarak, şunları dile getirdi: 

"Velilerin bazıları, 'bizim çocuklarımızın başına bir şey gelse kimin umurunda, kendi çocuklarını bir gün göndersinler bakalım' diyerek çocuklarını bu şartlar altında okula göndermeyeceklerini söylediler. Sayın Kaymakamımıza ve Milli Eğitim Müdürümüze sesleniyorum, bu çocuklarımızı eğitimden mahrum etmeyin."

- "Taşımalı eğitim için öğrenci sayısı yetersiz"

Kağızman Milli Eğitim Müdürü Efrail Deniz ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği" hükümleri gereği, taşımalı sistem için en az 10 öğrenci olması gerektiğini belirterek, bu nedenle söz konusu mahalledeki öğrencilerin taşımalı eğitimden yararlandırılamadığını ancak çözüm bulmaya çalıştıklarını söyledi. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.