Kars

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan:

13:30 13 Ekim 2016
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan:

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Türkiye'nin 14 yıl önce kişi başı milli hasılası yaklaşık 3 bin 300 dolar civarındaydı. Bu gün 9 bin 500 dolarlara gelmiş durumda. Yani yaklaşık 3 kat artmış durumda." dedi.

Arslan, Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Ötegen'i makamında ziyaret edip kentteki ticaretin durumu ve yatırımlarla ilgili bilgi aldı.

Burada gazetecilere yaptığı açıklama yapan Arslan, Türkiye'nin kişi başı milli hasılasının 3 kat arttığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin 14 yıl önce kişi başı milli hasılası yaklaşık 3 bin 300 dolar civarındaydı. Bu gün 9 bin 500 dolarlara gelmiş durumda. Yani yaklaşık 3 kat artmış durumda. Kars, Ardahan, Iğdır gibi bölge illerimizde ise 700 dolardan şu an 5 bin 500 dolara gelmiş. Yani yaklaşık 7 kat artmış durumda. Sadece bu pencereden bakarsan büyük bir başarı. Ülke geneli kıyaslarsanız demek ki kalkınmışlık farkını yarı yarıya azaltmakla birlikte daha çok koşmamız daha çok yapmamız gereken işler var. Özellikle bölgeye yönelik cazibe merkezlerinin altında yatan ana sebep, kalkınmışlık farkını ortadan kaldırmak ve bu bölgelerin ticaretini, ekonomisini, istihdamını arttırmaktır."

Doğu Anadolu Bölgesi'nin nüfus artış hızının Türkiye ortalamasının üzerinde olmasına rağmen, nüfusunun düştüğünü dile getiren Arslan, durumun nüfus artış hızından daha fazla göç vermekten kaynaklandığını aktardı.

Arslan, cazibe merkezlerinin oluşturulmasıyla bölgede tersine göçün olacağına işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:

"Bu göçün tersine dönmesi adına son ortaya konan cazibe merkezleriyle ilgili paket hem sürdürülebilirliği anlamında hem de aynı zamanda işletme kredisinin düşük faizli verilmesi önemli. Bölge olarak bunu fırsata çevirmemiz gerekiyor. Bu konuda bugün bir toplantı yapacağız. Ama artık toplantılarla kalmayıp bunu eyleme geçirmemiz lazım. Dolayısıyla güzel bir işbirliğiyle bu kalkınmışlık farkını ortadan kaldırmak adına yakaladığımız fırsatı inşallah hep beraber hayata geçirip, bu farkı kaldıracağız. Elbetteki ülke kalkınıyor. Ama bu bölgenin ülkeye kıyasen çok hızlı kalkınması lazım ki farkı kapatalım. Yoksa biz yürüyorken zaten onlar yürüyor. Bu şekil fark devam eder. Bizim ülke geneline göre daha hızlı yürümemiz gerekiyor ki farkı kapatalım. Hepimize çok iş düşüyor. İnşallah bunun üstesinden geleceğiz."

Arslan, daha sonra Kars Valiliğinde, Kars, Ağrı, Ardahan ve Iğdır valileriyle basına kapalı "Cazibe Merkezleri ve Kalkınma Toplantısı" yaptı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.