Kars

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

01:25 16 Temmuz 2017
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

Kars, Iğdır, Erzurum ve Tunceli'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin birinci yılı dolayısıyla "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" programı düzenlendi.

Kars'ta, İl Emniyet Müdürlüğü önünde düzenlenen ve FETÖ'nün darbe girişiminde şehit olan 250 kişi için düzenlenen anma programına, ellerindeki Türk bayrakları ile katılan Karslılar yoğun ilgi gösterdi.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, 15 Temmuz şehitlerinin isimleri okunurken bazı vatandaşlar gözyaşlarını tutamadı.

Kars Valisi Rahmi Doğan programda yaptığı konuşmada, tarihi sayısız destanlarla bezeli Anadolu coğrafyasının dünyanın en pahalı toprakları olduğunu söyledi.

15 Temmuz akşamında yine meydanlarda olduklarını ifade eden Doğan, şunları kaydetti:

"Bu tarihi sınavda topyekün ayağa kalkan asil milletimizi bir kez daha saygıyla selamlıyorum. Rabbime hamd ediyorum ki, bu millete esareti öngörenlere fırsat vermedi, planlarını bozdu, bizlere cesaret verdi. Bu cesaretle hain girişim önlendi. Gençlerimizi selamlıyorum. Atasından aldığı meşaleyi gururla, onurla taşıyor. Cesaret ve yiğitliği, tarih sayfalarına yine bu milletin evlatlarının adını yazdırdı."

Doğan, katılımcılara teşekkür ederek, "15 Temmuz gecesi Kars'ta birlik, beraberlik içerisinde demokrasiye sahip çıkan, vatanın birlik, beraberliğine sahip çıkan, 'Tek devlet, tek vatan, tek bayrak, tek millet' diyen tüm vatandaşlarımıza, siyasi partilerimize, kamu kurumlarına, dernek, vakıf ve tüm kesimlere teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından şiir okuyan 10 yaşındaki Fatma Seher Nebioğlu, vatandaşları duygulandırdı.

Kentte, anma programının ardından selaların okunmasıyla vatandaşlar alanda demokrasi nöbeti tutmaya başladı.

- Tunceli

Tunceli'de ise Valilik ve Tunceli Belediyesi öncülüğünde Hükümet Konağı önünde program düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program, Kur'an-ı Kerim tilaveti ile devam etti.

Darbe girişiminde şehit olan 250 şehidin ismi tek tek okunan ve sinevizyon gösterimi yapılan programda, protokoldekilerce birlik ve beraberliğe vurgu yapılan konuşmalar yapıldı.

Tunceli Valisi ve Belediye Başkan Vekili Tuncay Sonel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Tüm şehitlerimize rahmet diliyorum, kahraman gazilerimize şükranlarımızı sunuyorum. İnşallah yüce rabbim vatanımızı, milletimizi, dirliğimizi bölmek isteyen hainlere fırsat vermesin." dedi.

Hain terör örgütü FETÖ'nün 15 Temmuz'da vatandaşa tankla, topla, uçakla saldırdığını ifade eden Sonel, "Devletimize başkaldıran olursa, bunun adı kim olursa olsun, bu hainlerin kafası kopartılacaktır ve kopartılmıştır, kopartılmaya da devam edilecektir." diye konuştu.

Sonel, Türkiye'nin güçlü bir ülke olduğunu vurgulayarak, "Bu asil millet her türlü şerri defedecek güçtedir. Milletin yardımcısı da yüce Rabbimdir. Çünkü o gece biz bunu yaşadık ve büyük kahramanlıklar, büyük destanlar yazıldı." ifadesini kullandı.

Vatandaşlar, konuşmalar sonrası bir Alevi dedesinin dua okuması sonrası demokrasi nöbeti tutmaya başladı.

Programa, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Salih Karataş, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, Tunceli Cumhuriyet Başsavcısı Behçet İşlek, İl Emniyet Müdürü Doğu Ateş, İl Jandarma Komutanı Albay Tekin Aktemur, çeşitli siyasi partilerin il başkanları, kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

- Iğdır

Iğdır'daki etkinlikler çerçevesinde Vali Konağı Caddesi'nde bir araya gelen yüzlerce vatandaş, ellerindeki Türk bayrakları ile Atatürk Caddesi üzerinden Iğdır Valiliği önüne kadar yürüdü.

Burada FETÖ'nün darbe girişiminde şehit olan 250 kişi için anma programı düzenlendi.

Şehitler için okunan Kur'an-ı Kerim'in ardından kurulan ekranda katılımcılar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'dan halka hitabını alana kurulan dev ekrandan izledi.

Katılımcılar zaman zaman slogan atarak, FETÖ'nün darbe girişimine tepki gösterdi.

Iğdır Valisi Enver Ünlü, burada yaptığı konuşmada, "Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde yakın tarihimizde çok büyük bir dönüm noktası teşkil eden 15 Temmuz hain darbe girişiminin seneidevriyesinde yurt içi ve yurt dışında pek çok etkinliklerle şehitlerimiz anılmakta, o gün ki kahramanlıklar tekrar tekrar dillendirilmekte, dilden dile destanlaşmaktadır." dedi.

Iğdır'da da 11 Temmuz tarihinden itibaren 15 Temmuz Şehitleri'ni Anma Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri gerçekleştirildiğini belirten Ünlü, "Bu etkinliklere katılan, meydanlarımızı dolduran, inançları, vatanları, bayrakları, özgürlükleri ve gelecekleri için darbecilere meydan okuyan siz değerli vatandaşlarımızı şükranla selamlıyorum." diye konuştu.

Programda, katılımcılara kurulan ekrandan 15 Temmuz Şehitleri'ni anlatan görüntüler izletildi.

Programa İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Kahraman Dikmen, İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, AK Parti İl Başkanı Ahmet Tutulmaz ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Alanda bulunanlar, camilerden yükselen selaların ardından demokrasi nöbetine başladı.

- Erzurum

Erzurum'da ise Havuzbaşı Kent Meydanı'ndaki Şehitler Abidesi açılışının ardından protokol üyeleri ve vatandaşlar, Cumhuriyet Caddesi'nde bir araya geldi.

Katılımcılar, burada, FETÖ'nün darbe girişiminin birinci yılında İstanbul'daki 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde düzenlenen anma töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmalarını dev ekranlarda izledi.

Şehitler anısına saygı duruşunda bulunulan programda, katılımcılar tarafından İstiklal Marşı okundu.

Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Cumhuriyet Caddesi'ndeki Polisevi'nin balkonundan kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, "Allah sizlerden razı olsun. Ne mutlu Erzurumlular var. Ne mutlu ki bu ülkede Erzurumlu dadaşlar var. Erzurum var olduğu müddetçe hiç kimse bu bayrağı indiremeyecek, bu ezanı susturamayacak." dedi.

Azizoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"23 Temmuz 1919'da Erzurum'da alınan kararlardan bir tanesi 'Milletin kaderine yine millet hakim olacaktır.' 15 Temmuz'da da yine milletin kaderine yine millet hakim oldu. Bunları bu coğrafyada yaşamanın bedeli olarak çekiyoruz. Bu bedeli bin 500 yıldır ödedik, bu bedeli ödemeye de devam edeceğiz. Bu milleti Allah ile aldatanlara bundan sonra asla prim vermeyin. Bu millete, insanlara, cennetten arsa dağıtanlara, cennete yol verenlere asla yüz vermeyin. Onlar bu dinin hainleridir. Aziz dinimizin kurallarını, kaidelerini doğru, dürüst en iyi şekilde öğrenelim, çocuklarımıza da öğretelim. Devletin okullarında bunların eğitimini doğrulayalım. Bütün mazlum milletlerin umudu Türk milletidir. Bu milleti, mazlum milletlerin umudu olmaktan çıkarmayalım."

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de şöyle konuştu:

"Milletimiz bize 15 Temmuz 2016 gecesi, 139 yıl önce Erzurum'da gerçekleşen Aziziye Destanı'nı yeniden canlandırdı. Düşmanın tabyaları sardığını duyan Erzurumlular, 7'den 70'e tabyalara koşmuştu. Milletimiz, geçen sene de tıpkı ecdadı gibi başkomutanın çağrısıyla meydanları doldurdu. Dünyaya seslendi, 'Ey dünya, ey terör örgütleri, şunu biliniz ki biz ölürüz, canımızı veririz ama bayrağımızı ama ezanımızı ama güzel yurdumuzu size çiğnetmeyiz.' Uyanık olacağız. Olayları çok iyi çözümleyeceğiz. O gece dimdik ayakta durduk. Kiminiz şehit oldu, kiminiz gazi ama yurdumuzu çiğnetmediniz."

Caddeyi dolduran kadın, erkek, genç yaşlı yüzlerce kişi ellerinde Türk bayraklarıyla zaman zaman "Ya Allah Bismillah Allahu Ekber", "Şehitler ölmez, vatan bölünmez", "Ezan dinmez, bayrak inmez", "İdam" sloganları attı.

Konuşmaların ardından Kur'an-ı Kerim okundu. Katılımcılar daha sonra demokrasi nöbeti tutmaya başladı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.