Kars

Atatürk'ün Kars'a gelişinin 93. yıl dönümü

20:24 06 Ekim 2017
Atatürk'ün Kars'a gelişinin 93. yıl dönümü

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, Kars'a gelişinin 93. yıl dönümü etkinliklerle kutlandı.

Valilik önünde düzenlenen törene Kars Valisi Rahmi Doğan, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Turan İnan, İl Jandarma Komutanı Albay Osman Kılıç, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, daire, kurum amirleri ve öğrenciler katıldı.

Valilik önündeki tören, Atatürk anıtına çelenk sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Belediye Başkanı Karaçanta, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde devam eden programda yaptığı konuşmada, Atatürk'ün gerek milli mücadele dönemlerinde gerekse cumhuriyetin kuruluşundan vefatına kadar geçen süreçte memleketi karış karış gezdiğini söyledi.

Atatürk'ün Kars'a gelişi hakkında bilgi veren Karaçanta, şunları ifade etti:

"93 yıl önce doğunun uygar kenti Kars için özel önemi olan bir olay gerçekleşti. 6 Ekim 1924 günü trenle Sarıkamış'tan Kars'a hareket eden Gazi Mustafa Kemal Paşa, dönemin Belediye Başkanı Cihangiroğlu İbrahim Bey tarafından Kars Garı'nda sevgi seliyle karşılanmış, istasyondan Türk Ocağı'na ait binaya kadar yollara halılar döşenmiş, halk ve öğrenciler yolun iki yanına dizilmiş, süslü arabalar, atlılar ve yöresel kıyafetleriyle halk, istasyonu doldurmuş, Karslılar büyük kurtarıcıyı coşkuyla karşılamış, adım başı kurbanlar kesilmiş. Azerbaycanlı besteci Mehmet Türkel Bey tarafından Azerbaycan halkı adına büyük önder Atatürk'e ithaf edilen 'Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa' marşı, ilk kez 6 Ekim 1924 yılında Atatürk'ün Kars'a geldiği anda Kars Garı'ndaki karşılama töreninde okunmuş ve oyun olarak da oynanmıştır."

"Atatürk'ün maddi ve manevi mirasına sahip çıkmakla yükümlü kişiler olmakla biz şerefli ve sorumlu bir yolun yolcusuyuz." diyen Karaçanta, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Atatürk'ün bizi millet yapan değerlerine her daim bağlılığımızı tazelemek bizim milli borcumuzdur. Atatürk'ün tüm vasıflarını kardeşliğimizi pekiştirecek, aydınlık yarınlara umutla bakmamızı sağlayacak imkanlar olarak görmeye devam edeceğiz. Karsımız daha güzel, yaşanılabilir bir kent olmayı fazlasıyla hak ediyor. Kesinlikle söyleyebiliriz ki ilimiz çok daha ferah, güvenli günlere doğru ilerliyor."

Konuşmaların ardından türkülerle devam eden etkinlikte "Hoş Gelişler Ola" oyunu sahnelendi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.