Kastamonu

İki asırlık çarşının son kalaycısı

11:04 02 Ocak 2016
İki asırlık çarşının son kalaycısı

Kastamonu'da iki asırlık tarihi Bakırcılar Çarşısı'nın son kalaycısı olan Raşit Yazıcı, 55 yıldır sürdürdüğü mesleği ile adeta zamana direniyor

 Kastamonu'da 200 yıllık Bakırcılar Çarşısı'nda kalaycılık yapan 67 yaşındaki Raşit Yazıcı, her geçen gün ilgi azalsa da mesleğini sürdürüyor. 

Kalesi, saat kulesi, ahşap evleri, camileri ve asırlık çeşmelerin bulunduğu Kastamonu'da iki asırlık tarihi Bakırcılar Çarşısı'nın son ustası olan Yazıcı, 55 yıldır sürdürdüğü mesleği ile adeta zamana direniyor.

Hepkebirler Mahallesi'ndeki tarihi çarşıda 5 metrekarelik dükkanında kalaycılığı sürdüren Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 yaşında çırak olarak başladığı mesleğinde 55 yılı geride bıraktığını söyledi.

Kalaycılığın dede mesleği olduğunu belirten Yazıcı, "Kalaycılık dede mesleği, babam, amcalarım, hepsi kalaycılık yaptı. İlkokulu bitirince 12 yaşında babam yanına aldı. O günden itibaren bu mesleği icra etmeye çalışıyorum" dedi. 

Son yıllarda sadece yılın belirli bölümlerinde iş yapabildiğini anlatan Yazıcı, şunları kaydetti:

"Bu zanaatları yapan artık kalmadı, çırak olan da yok. Önceden çekiç sesinden durulmuyordu. İnsanlar kulaklarını kapatıp geçiyordu. Şimdi kimse yok. Üç çocuğum var, onlar da farklı işler yapıyor. Kalaycı az, kalay yaptıran da az. Yılda iki ay iş yapıyoruz, onunla da geçinmek mümkün değil. Kastamonu'da artık bu mesleği yapan benden başkası kalmadı."

Kalaycılığın Kastamonu'daki son temsilcisi olduğuna dikkati çeken Yazıcı, "Bizim okulumuz burası oldu. 55 yıldır bu arastadayım. Birkaç yıl daha ömrümüz olursa kalaycılığı yaparız. Ondan sonra bu kapılara kilit vurulur" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.