Kastamonu

700 yıllık Kur'an-ı Kerim'e ziyaretçi akını

11:13 24 Şubat 2018 3 Yorum Var
700 yıllık Kur'an-ı Kerim'e ziyaretçi akını

Kastamonu’da 700 yıllık olduğu belirlenen el yazması Kur’an-ı Kerim’ler, camiyi ziyaret edenler tarafından büyük ilgi görüyor.

Kastamonu’nun Ağlı ilçesine bağlı Bereketli Köyü Camii’nde muhafaza edilen ve yaklaşık 700 yıllık olduğu belirlenen tarihi el yazması Kur’an-ı Kerim ve cüzler, camiyi ziyarete gelenler tarafından büyük ilgi görüyor.

Camide ayrıca 300 yıl önce yaşadığı düşünülen Şeyh ismindeki zatın, asası ile tespihi de muhafaza ediliyor. El yazması Kur’an-ı Kerim ve cüzlerin camiyi büyük ilgi gördüğünü belirten Bereketli Köyü Muhtarı Turhan Şaduman, “Bereketli Köyümüzün Şeyhoğlu Mahallesi’nde ikamet eden Şeyh ismindeki zatın 250-300 yıl önce yaşadığını ve ondan kalan tespih ile asası camimizde muhafaza edilmektedir” dedi.

Camilerinin de 800 yıllık olduğunu söyleyen Şaduman, “Bereketli Köyümüzün 800 yıllık tarihi camisinin yaklaşık 650-700 yıllık 57 adet bulunan cüzleri var. Bunlar tarihi el yazması şeklindedir. Bereketli köyümüzün Şeyhoğlu Mahallesi’nde bulunan Kesikbaş Türbesi var. Kesikbaş Türbesindeki şehidimizin kafatası bulunuyor. 

Yaklaşık 700 yıl önce meydana gelen savaşta şehit oluyor ve kellesi yuvarlanarak köyümüze kadar geliyor. Şehidimizin kafatası burada, bu türbede muhafaza ediliyor. Türbenin Ağlı Kalesinde Bizanslılar zamanında yaşanan savaştan ve bu savaşta şehit düşen bir zata ait olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu. 

Tarihi el yazması Kur’an-ı Kerim ve cüzler hakkında bilgi veren Şaduman, "Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesinin hocaları da gelerek incelemelerde bulundu. Tarihi el yazması bu cüzlerin 700 yıllık olduğunu belirlediler" şeklinde konuştu.

Bereketli Köyü Cami İmam Hatibi Malik Kılınç ise "Camimize ait olan Candaroğulları Beyliğine ait tarihi cüzlerimiz, en eskisi 700 yıllık olduğu belgelenmiştir. Bu cüzler o dönemde yazılmış, daha sonra yenilenmiş ama cüzlerin en eskisi 700 yıllıktır. Camimize ait demirbaşa kayıtlı olup şuanda da halen camimizde muhafaza edilmektedir. Bu cüzlerimiz camimize ait tarihi eserlerimizdir" ifadelerini kullandı. 

YORUMLAR

3 Yorum Var
  • Cevdet YAKUPOĞLU 5 yıl önce Şikayet Et
    Cüzler üzerine bilimsel inceleme başlattık. Bu cüzlerin tarihî ve manevî kıymeti hakkında ortaya çıkardığımız ilk ayrıntılı bilgileri ise cami imamı ve belediye yetkilileri ile paylaştık. Bu cüzlerin en eski tarihlisinin (630 yıllık) Candaroğulları zamanına ait olduğunu tespit ettik. Tarafımızca bu cüzler üzerine ilmî bir makale hazırlanmış olup, yakın zamanda yayınlanacaktır.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Cevdet YAKUPOĞLU 5 yıl önce Şikayet Et
    Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü hocaları olarak (Prof. Dr. Cevdet Yakupoğlu ve Doç. Dr. Namiq Musalı), 2016 yılında Ağlı ilçesine bağlı köylerde tarih ve kültür araştırması yaptığımız esnada, bahsi geçen bu camideki Kur'ân-ı Kerîm cüzlerinin varlığını keşfettik. Cami imamının bu cüzleri hassasiyetle korumasından dolayı ona teşekkür ettik.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Cevdet YAKUPOĞLU 5 yıl önce Şikayet Et
    Bereketli Camii'nin eski adı Turnalı Camii'dir. İlk olarak Candaroğlu Ali Bey tarafından 1300'lü yılların başlarında inşa edilmiştir. Dolayısıyla bu cami, 800 yıllık değil 700 yıllıktır. Ali Candar Camii olarak da bilinmektedir.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.