Kastamonu

Sel felaketinin ardından 1 yıl geçti! Bozkurt 649 konut ile yeniden inşa ediliyor

12:53 10 Ağustos 2022 3 Yorum Var
Sel felaketinin ardından 1 yıl geçti! Bozkurt 649 konut ile yeniden inşa ediliyor

11 Ağustos 2021 tarihinde gerçekleşen sel felaketinin en ağır şekilde hissedildiği Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde yaralar sarılmaya devam ediyor. İlçede selzedeler için inşa edilen 649 konutun yapımı büyük ölçüde tamamlandı.

Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde 11 Ağustos 2021 tarihinde yaşanan sel felaketinin yaraları sarılmaya devam ediyor. İlçede inşa edilen 649 konut ve 123 iş yerinin yapımı da büyük oranda tamamlandı. TOKİ tarafından yapılan konutların yapımı büyük oranda bitirildi. Özellikle ilçenin yüksek kesimlerinde TOKİ tarafından inşa edilen konutlar, çalışmaların tamamlanması ile hak sahiplerine teslim edilmesi hedefleniyor. İlçede TOKİ tarafından inşa edilen konutlarındaki örnek daire ve AFAD tarafından inşa edilen örnek köy evindeki çalışmalar da tamamlandı. Selzedelerinin yaşayacağı örnek daire ve köy evi görüntülendi.

“DEVLETİMİZİN BU HİZMETİNDEN ÇOK MEMNUNUZ”

Öte yandan, Bozkurt ilçesindeki TOKİ konutlarının yanı sıra 12 köy evi yapılacağı öğrenilirken, diğer ilçelerde de 5 köy evi yapılacak. Köy evleri için çok sayıda vatandaşın talepte bulunduğu belirtildi.

Bozkurt ilçesine bağlı Şen Mahallesi’nin Muhtarı Mehmet Yıldız, yapılan hizmetten çok memnun olduklarını belirterek, “Devletimizin bu hizmetinden çok memnunuz. Allah devletimizden razı olsun. Köyümüze devletimiz böyle bir konak yaptı. TOKİ’miz AFAD’ımız gelip ilgilendiler. Yapıp büyük bir kısmını bitirdiler. Evimizi çok beğendim. Gayet düzgün oldu. Başka köylerde de talep çok. Burayı görenler kendileri için köy evi istiyorlar. Köyümüzde, mahallemiz de böyle bir evi yapmamız mümkün değildi. Her şeyi ile devletimiz ilgilendi” dedi.

YAŞADIKLARI KORKUYU VE YAKINLARININ ACISINI ATLATAMADILAR

Onlarca binanın yıkıldığı ilçede yaraların sarılması için çalışmalar devam ederken, 1 yıl sonra vatandaşlar sel felaketinde yaşadıklarını anlattı. 1 yıl geçmesine rağmen sel anında yaşadıkları korkuyu ve kaybettikleri yakınlarının acısını atlatamadıklarını söyleyen vatandaşlar, 27 Haziran tarihinde yaşanan ikinci sel afetinde aynı korkuyu yaşadıklarını söyledi. İlçede AFAD tarafından kurulan konteyner evlerde yaşayan bazı vatandaşlar ise selden korktukları için evlerine gitmekten korktuklarını ve konteynerde yaşadıklarını ifade etti.

“UNUTMUŞ DEĞİLİM HALA YAŞIYOR GİBİYİM”

İlçede kurulan konteynerlerden birinde yaşayan Emine Çelikel, “Sel anında evdeydim. Telefonla kızımla konuşuyordum.  O anları unutmuş değilim, hala yaşıyor gibiyim. O an itfaiye araçlarından, polis araçlarından anonslar yapılıyordu. Sonra baktım, yukarda çok yüksek sel gelmeye başladı. Sanki kıyamet koptu. Arabaları alıp götürdü. O anda ben kendimi kaybettim. Sonra evlerimizin girişi doldu, ben dışarı kaçtım. Kızıma, ‘Bengü Bozkurt gitti, sel geldi, biz gittik’ demiştim. O anların korkusu hala içimizde. Daha sonra bir iki kez yine sel oldu. Bu sebeple konteynerde kalıyoruz. Evimiz tamir oldu ama bu korkuyla eve gitmeye korkuyorum. Aynı şey olur diye çok korkuyorum. Tanıdıklarımızdan hayatını kaybedenler oldu. Allah onlara da rahmet eylesin. Çok üzüldük. Bozkurt’ta villa da yapılsa rahat bir şekilde yaşayamam” dedi.

“ÇIĞILTILARINI DUYDUK AMA KURTARAMADIK”

Selin yaşandığı gün yaşadıklarını anlatan Zübeyde Kuş ise son anda ölümden kurtulduğunu belirterek, “Ortalıkta bir çığıltı vardı. Durumu sormak için bir yakınımızı aradık. Sel olduğunu söyledi. Kaçarken ayağım merdivene takıldı. Eve giren suların beni itelemesi ile kurtuldum. Dişim kırıldı, kulağım patladı, sol ayağım bilekten çıkmış. Böyle durumlar yaşadık. Atlatamıyorum. Su bir kadını götürdü, çığıltılarını duyduk ama kurtaramadık. Yakınlarımız hayatını kaybetti. Kurtaramadık. Bu yıl da aynı sel oldu. Her geçen gün korkuyoruz. Biz bakımevi gibi bir şey yapılmasını da istiyoruz. Çünkü burada genelde yaşlı insanlar var” diye konuştu.

“İNSAN HATIRLAYINCA ÇOK KORKUYOR”

Yaşanan sel aklına geldiğinde korktuğunu belirten Havva Menteş ise, “Sel günü torunlarıma bakıyordum. Oğlumun evindeydik. Sonra sel geldiğini öğrenince alt kattaki komşuma haber verdim. Onlar da yukarı çıktı. Çıkar çıkmaz sel kapıdan içeri girdi. Üst kata çıktık, baktık sel de merdivenden çıkıyor. Bir üst kata çıktık. İnsan hatırlayınca çok korkuyor. Böyle bir şey göremezsin. Biz büyüklerimizden böyle bir şey duymamıştık” şeklinde konuştu.

 

 

YORUMLAR

3 Yorum Var
  • sevgi 1 yıl önce Şikayet Et
    ırmak üzerine BOZKURT ilçesi kurulmuş. ilçenin yerini değiştirin. her yağışta sel olacak. haritaya bakın sorunu görürsünüz.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    99 depreminde devlet sahaya 3 gün sonra gelebildi. Nerden nereye. Felaket kimsenin başına gelmesin, ama olunca devletin vatandaşına sahip çıkması çok önemli..
    Cevapla
  • ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Geçte olsa bitiyor...Allah razı olsun emeği geçenlerden..İstanbulda dönüşüm yapılamıyor depremin gelmesiyle yıkıldıktan sonra olur.Üsküdar belediyesi Kentsel değil binasal dönüşüm yaptırırım diyor...Şegirleşme değil kondulaşma istiyor...
    Cevapla
  • rmzn 1 yıl önce Şikayet Et
    Ekrem bey çok çalışiyor ne yapsın
    İlk beğenen sen ol
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.