Kayseri

Ehud Barak'a ABD'de açılan "Mavi Marmara" davası

11:14 22 Ekim 2015
Ehud Barak'a ABD'de açılan "Mavi Marmara" davası

MUSA ÖZYÜREK / TEVFİK IŞIK - Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara Gemisi'nde şehit edilen Furkan Doğan'ın babası AK Parti Kayseri Milletvekili Ahmet Doğan, eski İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak aleyhinde ABD'de açtıkları davanın, bu ülkede İsrailli üst düzey yönetici aleyhine açılmış ilk dava olduğunu söyledi.

Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oğlu Furkan'ın ABD vatandaşı olduğu için İsrail ve komutanlar hakkında ABD'de soruşturma yapılmasını istediklerini ancak ABD'nin bu soruşturmayı yapamayacağını, olayın uluslararası sularda gerçekleştiğini belirterek herhangi bir araştırma ve soruşturmaya gerek olmadığını bildirdiğini hatırlattı.

Bunun üzerine Furkan'ın ailesi olarak ABD'de dava yollarını araştırdıklarını anlatan Doğan, şunları söyledi:

"Ehud Barak aleyhine açtığımız dava tebligatın bizzat yapılmasıyla başlamış oldu. Biz davayı açmıştık ancak tebligat yapılmadığı için dava devam etmiyordu. Amerika'da dava süreci tebligatla birlikte başlıyor. Ehud Barak tam da Furkan’ın doğum gününde California'da bir konferans için bulunduğu sırada tüm engellemelere rağmen avukatlarımız davanın tebligatını yaptı ve dava açılmış oldu, Ehud Barak aleyhine. Barak şu anda bizim davamızda 'uluslararası terörizm, kasten adam öldürme, işkence ve kötü muamele' gibi nedenlerden dolayı jüri önünde yargılanacak."

Ehud Barak'ın aynı zamanda Gazze’ye yapılan abluka kararının alındığı dönemin başbakanı olduğunu hatırlatan Doğan, "Direkt Gazze'deki uygulamanın da ilk sebebi. Aynı zamanda Mavi Marmara'da Furkan’ın şehit olduğu dönemde bu emri veren üst düzey yöneticilerinden ve o dönemin savunma bakanı. Bizim bu dava Amerika’da İsrailli üst düzey yönetici aleyhine açılmış ilk dava. Dolayısıyla bu açıdan da önemli. İsraillilerin bir insanlık suçu işlediklerinde nerede olursa olsun yargılanacağını da göstermiş olacağız. Davamızın peşindeyiz" şeklinde konuştu.

- "Diğer aileler de davaya katılabilecek"

Mavi Marmara saldırısıyla ilgili diğer üst düzey yöneticilerle ilgili de ABD'de davalar açıp tebligatlar yapacaklarını da ifade eden Doğan, Mavi Marmara Gemisi'nde şehit edilenlerin aileleri ile mağdur olanların da bu davaya müşteki olarak katılabileceklerini ve tazminat taleplerini sürdürebileceklerini kaydetti.

Doğan, tebligat yapıldığı için davanın başladığını ve artık dönüşünün olmayacağını vurguladı.

Davanın, tazminat davasına da dönüşebileceğini dile getiren Doğan, "Ehud Barak Amerika’dan ayrılsa da tekrar dönmese de onun gıyabında bu dava devam edecek, yargılaması yapılarak jüri önünde cezası verilecek. Bu aynı zamanda bir tazminat davasına da dönüşebilecek" dedi.

- Tebligat Furkan'ın doğum gününde yapıldı

Dava tebligatını Barak'a nasıl yaptıklarını da aktaran Doğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ehud Barak'ın tam da Furkan’ın doğum gününe denk gelen günde California’da konferansa katılacağını öğrendik. Dolayısıyla onun adına açtığımız davanın başlaması için konferansın bir fırsat olduğunu düşündük. Avukatlarımızla tebligatı konferans sırasında yapma kararı aldık. Tebligatı zorlanarak yaptık çünkü etrafındaki korumalar ve Mossad ajanları engellemeye çalışsa da avukatlarımız tebligatı yaptı ve dava başladı. Bizzat kendisine yapıldı. Zarf eline verilene kadar haberi yoktu. Zarfı alıp açtığında şok oldu. Böyle bir şey hiç beklemiyorlardı. Ehud Barak bir daha Amerika’ya gelmeyebilir. Daha önce de İngiltere’ye gitmek istediğinde yargılanacağını düşünerek havaalanından geri dönmüştü. Amerika’da böyle bir şey olacağını düşünmedi, rahat olacağını düşünüyordu. Amerika’da 'dava açılamaz' diye düşünmüştü ama biz Furkan’ın Amerika vatandaşı olmasını kullanarak davayı açtık."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.